gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

Josip Kosor, književnik

Paragraf 1

I  naš se grad može ponositi što je u njemu živio potencijalni dobitnika Nobelove nagrade za književnost! Osamdesetih godina 19.stoljeća doselila se obitelj Kosor iz Trbounja u Otok. Josip Kosor je tada imao četiri godine. U Otoku je završio pučku školu (koja je tada trajala četiri godine) i zaposlio se u općini kao pisar. U svojoj Velikoj autobiografiji  je zapisao:»Otok je meni brzo omilio. Nastanili smo se u šoru Vrdovo u jednoj kući koja je pripadala vrlo bogatoj obitelji Sotinac.»

U Otoku je živio do svoje 18. godine, a onda, žedan novih doživljaja i potaknut svojim avanturističkim duhom, odlazi u Bosnu, u Donju Tuzlu, gdje radi kao pisar. Kosor je često za vrijeme svoga rada u pisarnici pisao pjesme i slao ih u različite časopise. Čeznuo je za putovanjima, dalekim zemljama i gradovima. U 23. godini odlazi u Zagreb i učlanjuje se u Društvo hrvatskih književnika. Tada je pisar i službeno posato pisac! Iz Zagreba odlazi u Beč slikaru Ivanu Meštroviću i tamo se oduševljava muzejima i  koncertima, a noću oživljava njegova umjetnička duša te zapisuje svaki svoj doživljaj i pretvara ga u tekst ispunjen njegovim mislima i osjećajima. U secesionističkoj i duhovnoj atmosferi Beča napisao je dramu Požar strasti.

Kosor je putovao po Europi, bio je u Münchenu, Parizu, Londonu. U Parizu je napisao nove drame: Rotondu i U Cafe du Dome, naslovljene prema poznatim kavanama na Montparnasseu.

Kosor se ogledao i kao pisac romana, pripovjedaka i pjesama. Kroz gotovo sve žanrove provlači niti slavonske duše zaogrnute u ruho europskog čovjeka.

Josip Kosor je svoje posljednje dane života proveo u Dubrovniku, gdje je i umro 23. siječnja l961. godine.