gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

Gradska udruga umirovljenika Otok

IZBORNA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADSKE UDRUGE UMIROVLJENIKA OTOK

30.studenog 2008.održana je izborna sjednica Skupštine Gradske udruge umirovljenika. To je najbrojnija udruga koja djeluje u gradu Otoku i ona trenutno broji 750 registriranih članova. U razgovoru s predsjednikom Čutukom doznajemo kako su članovi bili vrlo aktivni i kako je vodstvo udružilo sve svoje snage kako bi se izborilo za njihova prava. Od najznačajnijih aktivnosti izdvojena je uplata ogrjevnog drveta, što Grad potiče s 50 kn po prostornom metru. Udruga umirovljenika tradicionalno već nekoliko godina posjećuje herojski grad Vukovar. Otočka udruga umirovljenika ujedno je i prva udruga u Republici Hrvatskoj koja je 15.ožujka 1998. posjetila taj grad dok je još bio u najtežem stanju. Taj je posjet ostavio veliki trag na svim članovima pa se u tome može pronaći razlog njihovih tradicionalnih posjeta. Naše umirovljenike svake godine u posjetu Vukovaru prati i gradonačelnik Šarić koji im je velika potpora. Potrebe naših umirovljenika često se ne prepoznaju i nailaze na nerazumijevanja u današnjem društvu. No, to nije slučaj i u našem gradu. Umirovljenici ističu veliku zahvalnost vodstvu Grada Otoka koje ih uvijek podržava. Otočki i komletinački umirovljenici svaki mjesec na tri dana odlaze i na rehabilitaciju u Bizovačke toplice. Prije su ti posjeti bili i češći, ali važno je da se ta aktivnost nastavlja jer je od velike koristi. Udruga umirovljenika redovito odlazi i na hodočašća. Tu se, prije svega, trebaju izdvojiti velika svetišta kao što su Međugorje i Marija Bistrica. Grad Otok i brojni velikodušni sponzori financijski pomažu njihove izlete, a umirovljenici naglašavaju kako , bez obzira na njihove godine, vidike treba proširivati do kraja života. Veliko osvježenje u svakodnevnom životu svakako je Program pomoći starijim i nemoćnim osobama i otvaranje dnevnog boravka. Udruga umirovljenika jedan je od glavnih nositelja toga projekta. Tim je projektom obuhvaćeno 260 članova koji su nemoćni i kojima treba pomoć u kućanstvu. O njima se brine 17 osoba koje im svakodnevno pružaju sigurnost i njegu. Dnevni boravak radi šest dana u tjednu i ujedno se u tim prostima obavljaju i glavni poslovi Udruge umirovljenika. Važno je istaknuti kako se nemoćni ne odvajaju od umirovljenika, nego su svi jedna velika zajednica. Udruga umirovljenika djeluje preko Matice umirovljenika Republike Hrvatske i koordinacije Vukovarsko-srijemske županije. To su nestranačke udruge i umirovljenici ističu kako je njihov jedini cilj uživanje u onome što su stjecali kroz cijeli život. Otočka udruga umirovljenika u Matici umirovljenika svojom brojnošću i uspješnim aktivnostima zauzima vrlo visoko mjesto. Tako dobri rezultati proizlaze iz izvrsne suradnje gradske uprave i Udruge umirovljenika. Komletinački i otočki umirovljenici u svojoj su zajedničkoj udruzi vrlo aktivni i podržavaju sve projekte. Predsjednik Čutuk napominje kako su komletinački umirovljenici uvijek spremni za dobru zabavu, dok Otočani u tome još nisu toliko opušteni.
Na izbornu su se sjednicu odazvali brojni članovi, što je za svaku pohvalu. Staro vodstvo i sljedeće je četiri godine dobilo povjerenje svojih članova pa se u vrhu Udruge nije ništa promijenilo. To pokazuje kako su svi zadovoljni radom i trudom svojih predstavnika. Ljubomir Čorić i dalje ostaje zamjenik predsjednika Čutuka, u Upravnom su odboru Zdravko Dodik, Vinko Bašić, Ivan Landeka, Stjepan Rajić, Josip Bašić, Ivan Batista, Ivan Vukoja, Petar Lebo, Marko Topalović, Petar Kolarić, Marijan Novoselac, Jozo Vicić i Pero Vujica. U Nadzornom su odboru Jozo Vicić, Rudolf Vučko i Stjepan Kršić. Na ovogodišnjoj se izbornoj sjednici raspravljalo i o donošenju Odluke o visini članarine za 2009. godinu, no promjena na tom polju neće biti. Članarina i dalje ostaje 35 kn godišnje. Taj se novac usmjerava za potrebe rada Udruge. Na sjednici je donesen i Program rada za 2009. godinu. Udruga želi nastaviti sa svim dosadašnjim aktivnostima. U izbornoj 2009.godini nastojat će se motivirati mlade da surađuju s Udrugom umirovljenika kako bi zajedno doprinosili ljepšoj slici grada. U programu za sljedeću godinu je i suradnja u izdavanju Hrvatskog umirovljeničkog lista, pomoć pri ostvarivanju prava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, pomoć bolesnim i nemoćnim članovima. Program potiče i suradnju s drugim udrugama Vukovarsko-srijemske županije i Republike Hrvatske.
Predsjednik Čutuk zahvaljuje svim svojim članovima na ukazanom povjerenju i poziva sve one koji još nisu članovi da im se pridruže i tako si uljepšaju svakodnevni život.

Posjet Vukovaru, 9. svibnja 2009. godine
GRADSKA UDRUGA UMIROVLJENIKA IZ OTOKA POSJETILA VUKOVAR

U izradi...