gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

13. SRPNJA OBILJEŽEN DAN GRADA OTOKA
Ponedjeljak, 15.07.2013.

Sedma je obljetnica obilježavanja Dana grada Otoka započela polaganjem vijenaca podno spomenika poginulim braniteljima u središtu Otoka te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vijence su položili predstavnici županijske i gradske vlasti.
Dan se grada iskoristio i kao prigoda za službeno otvorenje nove poslovnice Erste & Steiermarkische Bank d.d.. Predstavljajući središnjicu banke, Hrvoje Matek istaknuo je kako je banka prepoznala Otok kao dinamičnu sredinu i upravo se zato odučila na otvaranje ove poslovnice. U svom poslovanju banka je prvenstveno usmjerena na građanstvo te male i srednje poduzetnike, no istodobno i na tradicionalne velike partnere s kojima posluje u regijama gdje je snažno prisutna - Rijeci, Zagrebu i Bjelovaru. Banka se posebno ističe inovativnošću i brigom za klijente, pri čemu trajno radi na proširenju usluga za klijente kao i stalnom podizanju razine kvalitete. Obzirom da banka posebnu brigu vodi oko društevno odgovornog poslovanja, dodijelila je tri donacije u iznosu od trideset tisuća kuna trima otočkim udrugama „Sv. Vinko Paulski“, „Gradskoj udrugi umirovljenika“ i „Školi mladih nogometaša“.
Proslava je nastavljena svečanom sjednicom Gradskoga vijeća u novootvorenom Domu kulture. Nakon himne i Ode radosti u izvedbi Mješovitog gradskoga zbora, predsjednik je Gradskog vijeća Stjepan Topalović otvorio sjednicu i pozdravio sve pristune goste: potpredsjenika hrvatskog Sabora Tomislava Čuljka, zamjenike župana vukovarsko-srijemskog Željka Cirbu i Zdravka Kelića, predsjednika županijske skupštine Antuna Žagara, zamjenika načelnika općine Otok Ivicu Perkovića, Dinka Pirka gradonačelnika Čazme, Klaudia Vitasovića gradonačelnikaVodnjana ostale načelnike općina, predstavnicu Brčko distikta Delfu Dejanović, predstavnike svjetovnih institucija, kao i otočkog župnika i dekana velečasnog Antuna Kneževića. Potom je uslijedilo prikazivanje dokumentarnog filma o razvoju Otoka u posljednih dvadeset godina. Gradonačelnik je Josip Šarić, čestitajući svim građankama i građanima Dan grada Otoka, nagasio kako je filmom prikazano sve ono što se u Otoku u posljednih dvadeset godina učinilo zahvaljujući zajedničkom radu dobroga tima te izrazio nadu da Otok čeka još bolja budućnost unutar zajednice europskih država.
Na svečanoj je sjednici upriličeno i potpisivanje Povelje o prijateljstvu i suradnji s Gradom Vodnjanom. Gradonačelnik Vodnjana Kaludio Vitasović i gradonačelnik Otoka Josip Šarić potpisavši Povelje obvezali su se na uspostavljanje posebne uzajamne prijateljske suradnje i solidarnosti, s ciljem jačanja prijateljskih odnosa te gospodarskog, socijalnog, kulturnog, turističkog, ekološkog, obrazovnog i sportskog razvoja. Ovo je znak dobre suradnje između dvaju županija koje od svibnja 2011. godine imaju potpisane Sporazume o suradnji. Gradonačelnik je Vodnjana Kaludio Vitasović nakon potpisivanja Povelje čestitao Otočanima Dan grada te istaknuo kako postoje brojne sličnosti između Vodnjana i Otoka. Najveća je poveznica veliki broj obitelji koji su za vrijeme rata izbjegli u Vodnjan, a koji danas svojim životom i radom pridonse ukupnom razvitku Vodnjana. Posebnu je zahvalnost uputio hrabrim braniteljima Otoka i Komletinaca.
Svečana je sjednica obogaćena prigodnim umjetničkim programom, Nikolina Tomić izvela je Nokturno Frédérica Chopina, Zbor mladih „Gracija“ skladbe Yesterday i Tri rijeke, a otočki se KUD predstavio svojim naveliko poznatim „Kraljicama“. Udruge „Otočki Vir“ i „Pletenica“ priredile su izložbe svojih radova. Ove godine nije organiziran koncert povodom Dana grada već je namijenjeni novac preusmjeren Karitativnom fondu, UPT, iz Đakova u svrhu kupovine odgovarajućeg stambenog objekta za sedmeročlanu obitelj Eve i Predraga Batiste iz Komletinaca. Predrag i Eva Batista imaju petero djece i svi žive u samo jednoj prostoriji stare i trošne kuće. Obitelj živi od socijalne pomoći i dječjeg doplatka, a s tim ne mogu riješiti svoje stambeno pitanje. Pomoć organizira i radove vodi svećenik Ivan Zirdum iz Đakova.

Jelena Zovak

Povratak na prethodnu stranicu