gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

Tužna 22. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca i pilota
Ponedjeljak, 02.12.2013.

2. je prosinca u Otoku obilježena 22. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca i pilota, a ujedno i svih poginulih otočkih branitelja i civilnih žrtava iz Domovinskog rata. Ova tužna obljetnica u sebi skriva ostvarenu težnju četvorice zrakoplovaca, pilota i padobranaca te 27 poginulih Otočana za slobodnom i samostalnom Hrvatskom. Misa zadušnica za sve poginule služena je u otočkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, a predvodio ju je velečasni Ante Mihaljević, dekan Osječkog vojnog dekanata. Program je obilježavanja obljetnice započeo izvođenjem himne nakon čega su vijence položili i svijeće zapalili obitelji poginulih zrakoplovaca i padobranaca i obitelji poginulih i nestalih Otočana, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Tomislav Čuljak, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Drago Lovrić i načelnik stožera, ujedno i zamjenik zapovjednika HRZ i PZO brigadir Miroslav Kovač, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba, gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić, umirovljeni zapovjednici HRZ i PZO general pukovnik Josip Čuletić i general bojnik Josip Štimac, Pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, pripadnici padobranskog odjeljenja „Crne vrane“, pripadnici 109. Vinkovačke brigade Hrvatske vojske, Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Otoka, Klub branitelja Trpinjske ceste i članovi Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, Udruga dragovoljaca Domovinskoga rata Osječko-baranjske županije, Aeroklub Borovo i Aeroklub Osijek.

Poštovanom se skupu obratio gradonačelnik Otoka Josip Šarić istaknuvši kako danas, nažalost, živimo u vremenu obezvređenja svih onih vrijednosti za koje su poginuli hrvatski vitezovi kojima danas odajemo počast. Gradonačelnik je izrazio posebno zadovoljstvo što su na obljetnici prisustvovali učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole iz Otoka kako bi se upoznali s djelima hrabrih zrakoplovaca, pilota, padobranaca i branitelja Otoka. Govorio je i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba naglasivši kako se Hrvatska domovina teško stvarala i kako je proliveno puno krvi, a tuga zbog gubitka najmilijih nikada nije prestala. Uputio je molbe braniteljima da napišu povijest koju su sami stvarali, radi svoje djece ali i djece njihove djece. Ratni zapovjednik Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek i jedan od prijatelja naših zrakoplovaca, pilota i padobranaca, koji su svoje živote darovali hrvatskom nebu brigadir u mirovini Vladimir Rajtar naglasio je kako je za zrakoplovce ovo sveto mjesto zato što je ovdje poginuo zapovjednik Samostalnog zrakoplovnog voda Marko Živković, njegov zamjenik Mirko Vukušić, i padobranici koji su bili s njima u zrakoplovu Rade Griva i Ante Plazibat. Oni su prve žrtve zrakoplovci u Domovinskom ratu koji su poginuli u nemogućoj misiji opskrbljujući Vukovar i bombardirajući neprijateljske položaje poljoprivrednim avionom koji nikada nije bio zamišljen za izvršavanje takvih zadaća, radili su to noću, avionom koji nije bio opremljen za noćno letenje, bez svjetala, bez ikakvih vanjskih navigacijskih obilježja. Da ih nikada ne zaboravimo, istaknuo je Rajtar, uputili smo prijedlog da se vojarna na Plesu zove po Marku Živkoviću, a vojarna u Zemuniku po Mirku Vukušiću. General zbora Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske naglasio je kako mu je osobito drago što je prisutan na skupu i ponosan što Grad Otok na ovako dostojanstven način obilježava hrabrost i junaštvo hrvatskih vojnika i branitelja tijekom Domovinskog rata. Sadašnji hrvatski vojnici izgrađuju Hrvatsku vojsku na sustavu vrijednosti koji su imali naši zrakoplovci i branitelji, njeguju spremnost na preuzimanje rizika, spremnost na odricanje i spremnost na darivanje života kao što su naši hrvatski branitelji darovali svoje živote na ponos svih nas, zaključio je načelnik Glavnog stožera Lovrić. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Tomislav Čuljak pozdravivši obitelji poginulih, braniteljske udruge i ostale prisutne istaknuo je da na nama prisjećati se najhrabrijih hrvatskih sinova, heroja Domovinskog rata.

Iz Otoka je upućena zahvala za darovani mir i slobodu, za samostalnu Hrvatsku, za ispunjenje snova naših predaka, svim hrvatskim vojnicima i policajcima iz postrojbi iz cijele Hrvatske: 109. Vinkovačkoj brigadi, 105. Bjelovarskoj brigadi, 11. domobranskoj pukovniji, 3. i 5. gardijskoj brigadi, Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj, HOS-u, 123. Požeškoj brigadi, 108. Brodskoj brigadi, Varaždinskoj Policijskoj upravi, Vojnoj policiji te Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani.

Prigodni je umjetnički program priredila Mira Bošnjaković s članovima Udruge dramskih amatera „Josip Kosor“ Otok, Larisom Katrin Peranović, Anom Lukač i Ivanom Vrbatom.

 

Fotografije možete pogledati ovdje.

Jelena Zovak


Povratak na prethodnu stranicu