gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

Bio-ekološki centar na Virovima, počuna staza „Lože“ – budući veliki projekt Grada Otoka
Petak, 28.03.2014.


U gradskoj je vijećnici 24. ožujka održano predstavljanje idejnog projekta izgradnje Bio-ekološkog centra na Virovima te poučne staze „Lože“. Radni je sastank vodio tajnik Gradskog vijeća Mirko Martinović, a sastanku su prisustvovali mogući dionici budućeg projekta. Projekte je pokrenuo Grad Otok u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskim šumarskim institutom.
Robert Licht iz HŠI Centra za nizinske šume predstavio je projekt Poučna staza „Lože“. Lože su 1975. godine proglašene posebnim rezervatom šumske vegetacije, prostiru se na 110, 41 hektar. Poučna staza bi se postavila kružno kroz Odjel gospodarske jedinice Slavir u dužini od 2,5 – 3 km i širni 1,5 km. Staza bi sadržavala uočljive oznake na svakom stajalištu te poučne panoe o povijesti, šumskoj vegetaciji, životinjama i biljkama, ugroženim vrstama i dr.
Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VSŽ Nikola Križanac ukratko je obrazložio ideju izgradnje Bio-ekološkog centra na Virovima, naglasivši da je ovdje riječ o povezivanju znanosti i turizma. Centar će dakle biti mjesto znanstveno-istraživačkog rada, odgojno-obrazovne te sportsko-rekreacijske djelatnosti.
Pročelnik Upravnog odjela za turizam i kulturu Marijan Pavliček pozdravio je ovu inicijativu i naglasio da se ona u potpunosti uklapa u Strategiju razvoja turizma naše županije i da će se prilikom kandidiranja projekta za sredstva iz EU fondova slobodno moći pozvati na tu Strategiju.
Na sastanku je bila prisutna i bivša ravnateljica SAFU Marija Tufekčić , stručna konzultantica Grada Otoka za projekte koji bi se trebali financirati iz strukturnih i Kohezijskog fonda. Smatra kako je potrebno projekt objediniti i kandidirati ga kao jedan veliki projekt. Također je istaknula, kako je projekt nemoguće prijaviti dok se ne donese Nacionalni strateški referenti okvir, a čije se donošenje očekuje do kraja godine obzirom da je potrebna potpuna usklađenost projekta sa svim strateškim dokumentima. Sukladno tome, prijava projekata u novom financijskom razdoblju 2014.- 2020. EU može očekivati na proljeće 2015.
Zaključak je sudionika sastanka da je riječ o izuzetnom projektu kojim se vrednuje prirodna baština, razvija turizam, a time i brojne druge djelatnosti pa su koristi od ostvarivanja ovog projekta višestruke kako za Grad Otok, tako i za susjedne općine i samu Županiju.

 

Jelena Zovak
Povratak na prethodnu stranicu