gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

Udruga dragovoljaca Narodne zaštite „Otok“ održala izbornu skupštinu
Ponedjeljak, 31.03.2014.


Izborna je skupština Udruge dragovoljaca Narodne zaštite održana 30. ožujka u holu Osnovne škole u Otoku. Ova je skupština osim po svome izbornome karakteru bila posebna i po tome što su na njoj prisustvovali predsjednik Udruge dragovoljaca NZ Ivan Posilović, tajnica Udruge Marija Dujić, zamjenik župana Zdravko Kelić, otočki gradonačelnik Josip Šarić, predstavnici braniteljskih udruga iz Otoka i Županije te predstavnici drugih udruga s kojima otočki ogranak Udruge dragovoljaca NZ uspješno surađuje kad su u pitanju projekti od lokalnog značenja.
Nakon himne i minute šutnje za sve poginule branitelje i civile, predsjednik otočkog ogranka Ilija Klarić, srdačno je pozdravio sve goste i iskreno se zahvalio na njihovu dolasku. Riječ je prepustio Ivanu Posiloviću, predsjedniku Udruge dragovaljaca NZ koji se zahvalio na toplom prijemu u Otoku. Pozdravivši članove Udruge i goste, izrazio je ogorčenost i nezadovoljstvo zbog neriješenog statusa pripadnika Narodne zaštite. Naglasio je i kako je prije nekoliko dana stigao dopis iz Minstarstva branitelja u Udrugu u vezi s rješavanjem braniteljskog statusa pripadnicima Narodne zaštite. Odgovor je kao i svih godina do sada negativan, iako se iz Ministarstva načelno slažu da je riječ o problemu koji je potrebno čim prije razriješiti, zaključak je slijedeći:država je u krizi i nema novca. Posilović je istaknuo kako je riječ o prvorazrednom političkom pitanju, a ne pravnom jer da je riječ o pravnom, ono bi se odavno riješilo. U okolnostima kada država sustavno ignorira pravo pripadnika Narodne zaštite na status branitelja, neovisno o kojoj je političkoj opciji riječ, ovim braniteljima bez statusa, preostaje jedino potražiti pravdu na međunarodnom sudu i to putem pojedniačnih tužbi.
Zdravko Kelić, zamjenik župana, istaknuo je kako je došao dati podršku ispred Županije dragovoljcima Narodne zaštite u ostvarivanju njihovih prava.
Gradonačelnik Otoka Josip Šarić, podsjetio je na same začetke organiziranja i djelovanja Narodne zaštite u Otoku, na činjenicu da je upravo sve i krenulo iz Narodne zaštite. Zamolio je pripadnike Udruge da i dalje čuvaju istinu o Domovinskom ratu, poželio im uspješan rad i naglasio kako im Grad Otok stoji na raspolaganju za sve potrebe.
Nakon pozdravnih riječi, izabrano je predsjedništvo Udruge, te podneseno Izvješće o radu u protekle četiri godine. Predsjednik Udruge Ilija Klarić u svom je Izvješću istaknuo kako je Udruga osnovana 30. siječnja 2010., broji 80 članova iz Otoka i Komletinaca i kako je osnovni motiv udruživanja bio rješavanje nepriznatog statusa branitelja. To je pitanje koje se najčešće spominje i kao tema na svih 46 održanih sjednica Predsjedništva. Istaknuo je i odlazak pripadnika Narodne zaštite na svečanost obilježavanja 20. obljetnice osnivanja odreda Narodne zaštite, održane u ožujku 2011. u Zagrebu, dobivenu povelju od predsjednika RH Ive Josipovića, te povelju Udruge i brojne druge provedne aktivnosti.
Članovi udruge i njihovi gosti, potom su položili vijence i zapalili svijeće podno spomenika prvim poginulim zrakoplovcima i braniteljima u Otoku i podno biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ujedno i prvog predsjednika Međustranačkog vijeća Narodne zaštite kako je istaknuo jedan od članova.

 

                                                                                                   Jelena Zovak

Povratak na prethodnu stranicu