gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

"Palačinka mog života", "Mačak u čizmama", "Desetka lajk" i "Uvijek moderna kapica"
Utorak, 15.04.2014.

Ovogodišnje je Lutkarsko proljeće u Otoku trajalo od 7. – 11. travnja. U tom su se razdoblju najmlađima iz Otoka i Komletinaca te susjednih općina predstavile lutkarske družine iz Rijeke, Mostara, Virovitice i Pečuha.


Prva je izvedena predstava Palačinka mog života. Autorski je to projekt glumca-lutkara Gradskog kazališta lutaka Rijeka Davida Petrovića. Priča o kuharu koji cijeloga života mašta o tome da napravi palačinku svoga života i pobijedi na natjecanju. U njegovoj kuhinji sve živi i svaki predmet ima dušu. Mislili ste da špinat, jaje i brašno ne govore? Prevarili ste se!

Predstava "Mačak u čizmama" u izvedbi Lutkarskog kazališta Mostar održala se 8. travnja u Domu kulture. Dobro poznata priča o snalažljivom mačku, o tome kako lukavošću možemo savladati probleme s kojima se susrećemo u životu. U današnjem svijetu, kada su djeci servirana sva rješenja, ova priča pomaže u razvijanju njihove mašte i snalažljivosti, protkana ljubavlju i prijateljstvom, onim što u današnje vrijeme nedostaje.


Teatar Don Hihot iz Virovitice prikazao je predstavu Desetka lajk. U suradnji s Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca) predstavom Desetka lajk, Tetar Don Hihot prezentira pisce koji su prije devet godina predloženi na listu osnovnoškolske lektire. S obzirom da je informiranost i mobiliziranost onih koji bi trebali promovirati novu lektiru još uvijek nedovoljno snažna, a tome su razlozi višestruki, Teatar Don Hihot odlučio je objediniti lektire u interaktivnu predstavu. U kolažu djela su se tako našli naši vrsni lektiraši poput Sanje Pilić (Hoću i ja), Sanje Polak (Dnevnik Pauline P.), Silvije Šesto (Bum Tomica), Hrvoja Kovačevića (General Kiro Miš) i Sonje Zubović (Tako se gleda abeceda). Glavni akter je maleni mišić Kiro, koji, nakon što je proputovao svijet, putem čarolije u knjižnici, ulazi u lektire i tamo susreće njihove junake.


Lutkarska predstava „Uvijek moderna kapica“ Hrvatskog kazališta Pečuh održana je 11. travnja. To je bila posljednja predstava Lutkarskog proljeća u Otoku. Autorica Ljubica Ostojić, o svojoj „Uvijek modernoj kapici“ veli: „bajke su vrlo potrebne, bajkovito ljekovite su kod odrastanja, kod otkrivanja vanjskog i vlastitog svijeta svakog djeteta osobno“.


U potrebitost bajki uvjerili smo se i iznimnim odazivom djece iz Otoka, Komletinca i Nijemaca koji su s oduševljenjem popratili sve predstave Lutkarskog proljeća dok su poneki zalutali i sutradan u nadi da će ih biti još.

Fotografije sa predstava pogledajte OVDJE.
Povratak na prethodnu stranicu