gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

AKTIVNOSTI OTOČKOG KUD-a U 2014. GODINI
Petak, 10.10.2014.

 
Nakon nastupa na 4. smotri folklora pod nazivom «Šokačko se kolo vije» (Kaptol kod Požege, svibanj 2014. ) članovi KUD-a «Josip Lovretić» gostovali su na blagdan Velike Gospe (15. kolovoza) u susjednoj Bosni, u mjestu Odžak.U svečanom mimohodu i programu upriličenom ispred crkve u središtu grada sudjelovalo je 18 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Četrdeset članova otočkog KUD-a izvelo je tom prigodom splet slavonskih kola.

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije i župe Sv. Lovre u Lipovcu, uoči blagdana Male Gospe, u nedjelju, 7. rujna 2014. godine , organizirano je hodočašće i blagoslov KUD-ova Vukovarsko-srijemske županije u svetištu Gospe Lučićke u Lipovcu (crkva je spomenik nulte kategorije podignut u jedanaestom stoljeću) a sudionici ove svečanosti bili su i članovi KUD-a «Josip Lovretić».
U povijesti Vinkovačkih jeseni ovo je bilo prvo okupljanje u molitvi svih KUD-ova županije i zahvala Bogu za bogatu tradiciju koju smo naslijedili od predaka i koju ćemo, kao dio hrvatskog i kršćanskog identiteta , s puno ljubavi nastojati sačuvati za buduće generacije. Nakon procesije od župne crkve do svetišta u Lučici slijedile su molitve upućene Gospi Lučićkoj i koncert marijanskih pjesama u čijem programu je KUD-o «Josip Lovretić» predstavljala ženska pjevačka skupina «Vezenke».Potom je slijedila sveta misa koju je predvodio Mo. Ivan Andrić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, a nakon svete mise blagoslov članova kulturno-umjetničkih društava, te procesija oko crkve s upaljenim svijećama, okupljanje u crkvi i zaziv Božjeg blagoslova i blagoslova Gospe Lučićke.

Ove godine otočki je KUD sudjelovao i na Dječjim Vinkovačkim jesenima.Da će otočka zavičajna baština biti sačuvana za budućnost dokazuje brojnost članova dječje skupine u kojoj se nalazilo četrdeset i dvoje mladih folkloraša i petorica tamburaša. Predvođeni svojom voditeljicom Ivanom Belegić, publici su se predstavili šokačkim kolom i pjesmom»Oj, Otoku, selo najmilije».
Zahvaljujući ponajviše angažiranosti Zvonka Kovačića – predsjednika društva, tijekom 2014. godine ostvarena je uspješna suradnja sa svim važnijim strukturama u mjestu (Poglavarstvo, crkva, škola… ).
Na njegov je poziv realizirano i sudjelovanje ženske pjevačke skupine Vezenke na priredbama društva u mjestu i izvan mjesta (Komletinci,Kaptol, Bošnjaci, Lipovac, Vinkovci).
Zajednički je pripreman i program za nastup na Folklornim večerima, a tema koju su Otočani na prijedlog voditeljice Vezenki Anice Valenćik obradili i uspješno predstavili na ovogodišnjim Jesenima , 14. rujna 2014. ,bila je Buklija.Ovaj predsvatovski običaj opisan u Lovretićevoj monografiji «Otok» dopunjen je sjećanjima starijih Otočanki Eve Silađi i Anice Lukinac čija su kazivanja na terenu bilježile vrijedne članice Vezenki i folklorne skupine KUD-a Mirela Kovačić i Irena Ćutuk, koje su , s puno mašte, osmislile i scenu s originalnim starinskim rekvizitima, a zahvaljujući Vezenkama (posebno nekadašnjoj počimajli Vezenki Kati Šarčević) pjesme koje su tom prigodom izveli Otočani, svjedočile su da u Otoku još ima onih od kojih možemo naučiti kako se «kadgod pivalo».Dobrom pjevanju doprinijeli su i savjeti Jana Valenćika, profesora glazbe , kao i odličan glas Mande Lukinac, počimajle Vezenki. Pjevači su izveli dva stara napjeva:U mome selu tri sunca sjaje i Kuma dvori gizdava divojka.
Pod budnim okom Ivice – Kreše Ugarkovića, tamburaša i voditelja folklora, četrdesetak folkloraša izvrsno je odradilo svoj dio posla.Odigrali su tri kola: Četr špica od cica, Tandora i Ajde, diko, pogodi.
Sve pohvale i glumcima za uloge mlade, mladine mame, bake, svekra, mladinog oca, kuma…kao i vrlo mladim ali vrijednim tamburašima, sedmorici bez kojih ova večer ne bi bila tako zanimljiva, vesela i dojmljiva.

Na Glavnoj je pozornici u programu Folklornih večeri ove godine nastupilo pedeset KUD-ova iz Vukovarsko-srijemske županije.Svaki je nastup pažljivo praćen, a ocjenjivala se originalnost nošnji, pjesma, svirka, ples.
Otočani su osvojili treće mjesto, što je za sve njih značajno priznanje za uloženi trud kao i poticaj za buduće ostvaraje s ciljem očuvanja zavičajne tradicijske kulturne baštine.

U nedjelju, 21. rujna 2014. članovi otočkog KUD-a sudjelovali su u svečanom mimohodu 48. Vinkovačkih jeseni, a nakon mimohoda i kratkog nastupa na pozornici, u restoranu «Lombarović» u Otoku priređen je domjenak i druženje s gostima, članovima KUD-a «Lastovo» s otoka Lastova koje je tom prigodom došao pozdraviti i otočki gradonačelnik Josip Šarić.
Za goste je tijekom boravka u Otoku organiziran i odlazak u otočku suvaru gdje ih je dočekao i o tradicijskoj arhitekturi im pripovijedao g. Mirko Martinović, a također su posjetili i otočku crkvu gdje ih je primio preč. Antun Knežević.

Otok, rujan 2014. (A. Valenćik)


Povratak na prethodnu stranicu