gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

21. FESTIVAL GLUMCA ZATVOREN SVEČANOM DODJELOM NAGRADA
Četvrtak, 30.10.2014.

Svečanost je zatvaranja 21. festivala glumca održana 29. listopada u Domu kulture u Otoku. Na istom onom mjestu gdje je Festival i otvoren 17. svibnja, ali koji je nakon samo četiri dana prekinut zbog poplava koje su zadeslile Vukovarsko-srijemsku županiju.
Program zatvaranja otpočeo je Hrvatskom himnom i minutom pljeska za preminulog glumca Zvonimira Torjanca, prvog predsjednika Festivala glumca.
Gradonačelnik Šarić pozdravio je sve pristune glumce, organizatore i goste, te im zaželio dobrodošlicu u Otok koji je po prvi puta domaćin Festivala. Izrazio je žaljenje što su Otočani zbog nepredviđenih i nesretnih okolnosti zapravo izgubili mogućnost pokazati glumcima i publici kako mogu biti sjajni domaćini jednoj takvoj važnoj i respektabilnoj manifestaciji.
Predsjednik Festivalskog odbora Boris Svrtan zahvalio se u ime svih članova HDDU-a gradovima vukovarsko-srijemske županije, i Gradu Otoku, domaćinu Festivala, gradu koji je ove godine bio domaćin ne samo glumcima nego i svim ljudima koji su tragično i neočekivano na samom početku Festivala pogodila nevolja biblijskih razmjera. Grad Otok je tako postao u toj katastrofalnoj poplavi otok humanosti i ljudske topline, otok spasa, utočište, otok koji je u svoje srce primio sve koji su se našli u nevolji, zaključio je Svrtan. Zahvalio se i svim malim i velikim kazalištima i kolegama koji su nastavili Festival ne u smanjenom već u proširenom izdanju jer su donirali ukupne prihode igrajući brojne humanitarne predstave, divnom žiriju koji je gledajući predstave po cijeloj Hrvatskoj odradio ogroman posao u dosad najtežim uvjetima i domaćici Festivala Leli Margetić čije je pismo pročitao obzirom na njezinu spriječenost u dolasku.
Od 58 predstava prijavljenih na natječaj njih je 16 za selekciju odabrala redateljica Aida Bukvić, izbornica ovogodišnjeg Festivala, a ocjenjivački je sud u sastavu Ivana Buljan Legati, Alen Liverić i Dubravka Miletić zbog izmijenjenih okolnosti predstave odgledao u matičnim kazalištima, pri čemu je prihod od ulaznica na tim predstavama doniran stradalima u poplavi.
Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu na 21. festivalu glumca dodijeljena je predstavi „Sada je, zapravo, sve dobro“ Olje Lozice, u režiji te hrvatske redateljice i dramaturginje i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu festivala pripala je Jasni Palić Picukarić za ulogu Beth u predstavi „Plemena“ Nine Raine u režiji Slavice Knežević i koprodukciji Kazališta Planet Art i Teatra Exit iz Zagreba i Neli Kocsis za ulogu Lidije u „Finim mrtvim djevojkama“ Mate Matišića i režiji Dalibora Matanića te izvedbi Gardskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Kao najbolji glumac nagrađeni su Marko Torjanac za ulogu Christophera u predstavi „Plemena“ i Filip Juričić za ulogu Petruccija u predstavi „Ukroćena goropadnica“ u režiji Nine Kleflin i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Luka Dragić za ulogu Princa u predstavi „Kreket“ Davida Mameta u režiji Renea Medvešeka i koprodukciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Gradsko kazalište - Scena Gorica i Teatra Exit iz Zagreba.
Nagrada Ivo Fici za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina Slaven Španović za ulogu Billyja u predstavi „Plemena“.

Nakon zatvaranja uslijedila je kajkavska komedija po motivima predstave Bogi Ivač HNK-a iz Varaždina Bogi Ivač Znova redatelja Ljubomira Kerekeša, a u kojoj su glumili Jan Kerekeš, Sunčana Zelenika Konjević, Mirjana Sinožić, Ljubomir Kerekeš i Mitja Smiljanić.

Jelena Zovak

Povratak na prethodnu stranicu