gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Četvrtak, 06.11.2014.


Povodom tragične pogibije četvero Otočana na pružnom prijelazu „Čistine“ u Otoku je 6. 11. 2014. održana konferencija za medije. Konferenciju je sazvao otočki gradonačelnik Josip Šarić kako bi pobliže upoznao javnost sa svim aktivnostima koje su poduzete prema HŽ-u oko rješavanja sigurnosnih problema na tri željeznička prijelaza u Otoku.
Otočki je gradonačelnik Josip Šarić izarazio duboko žaljenje zbog tragične pogibije četvero mještana. Nagalasio je kako ne može prihvatiti da u HŽ-u nakon 19 godina nemaju sredstava da osiguraju 4,5 mil. kn za tri pružna prijelaza, da ga sve to skupa navodi na zaključak da se Otok i Otočani tretiraju kao građani drugoga reda, a Slavonija kao zapuštena i zapostavljena. Gradonačelnik je nadalje istaknuo kako smatra da je ovaj problem nastao u Zagrebu da bi on bio riješen u roku od jedne godine od pokretanja iste inicijative. Izrazio je duboko nezadovljstvo i zatražio hitno rješavanje ovog problema. Osim tri otočka pružna prijelaza, spomenuo je i prijelaz u Privlaci koji također predstavalja opasnost jer je unutar naselja. Ono što je posebno naglasio jesu i napori policije koja je kontinuirano pokretala inicijative za poboljšanje razine sigurnosti i to sveukupno njih četiri. Od 2000. godine su se na pružnom prijelazu „Čistine“ dogodile tri teške prometne nesreće u kojima je smrtno stradalo pet osoba, ova zadnja je kap koja je prelila čašu. Nećemo odustati od svojih aktivnosti i inicijativa kao Grad. Inzistiram i tražim hitan sastanak HŽ-a i svih drugih nadležnih osoba, tražim u međuvremenu, i pismena očitovanja sa konkretnim rokovima kada će ovi problemi biti riješeni, zaključio je gradonačelnik.
Zamjenik je gradonačelnika Zvonimir Pućo detaljno obrazložio kronologiju zahtjeva tadašnje Općine, a današnjeg Grada Otoka Hrvatskim željeznicama u svrhu osiguranja prijelaza preko željezničke pruge. Pućo je naglasio kako se od 1995. godine ništa nije promijenilo kad je u pitanju poboljšanje sigurnosti na tri pružna prijelaza u Otoku. Od 1995. godine Otok inicira rješavanje ovog problema. Tada su poslani dopisi HŽ-u u kojima se traži pismeno očitovanje u vezi postavljanja tzv. rampi u Otoku na sva tri pružna prijelaza, na križanju sa Ulicom Braće Radića, na križanju sa Ulicom Ante Starčevića, te na cestovnom križanju prema naselju Čistine. HŽ se očitovao na ovaj dopis, podržao inicijativu Grada, no nikakve konkretne poteze nije učinio.
Nakon sedam godina, 2002. godine, Otok ponovno pokreće službenu inicijativu prema HŽ-u. Na tadašnjem je Općinskom poglavarstvu razmatrana istovjetna problematika i od HŽ-a je zatraženo poboljšanje razine sigurnosti na već tri spomenuta pružna prijelaza zbog toga što je postojeća signalizacija nedostatna. Pućo je istaknuo kako Grad nikada nije tvrdio da postojeći propisi nisu zadovoljavajući nego je zahtjevano kvalitetnije rješenje u odnosu na dosadašnje tj. postavljanje tzv. rampi. Na ovaj se dopis nitko u HŽ-u nije očitovao.
Nacrtom Programa rješavanja željezničko cestovnih prijelaza u RH u 2005. godini predviđeno je osiguravanje svih željezničko-cestovnih prijelaza na željezničkoj pruzi Vinkovci-Drenovci-državna granica i to svjetlosnim i zvučnim signalima ili svjetlosnim i zvučnim signalima sa polubranicima do najkasnije 2011. godine. Otok se na ovaj dopis očitovao 24.11.2005. godine te predložio ubrzavanje rješavanje ove problematike i to do 2008. godine.
Pararelno sa svim poduzetim aktivnostima, a s namjerom poboljšanja sigurnosti prometa na željezničko-cestovnim prijelazima Općina Otok je 2005. godine pokrenula postupak izrade tehničke dokumentacije za željezničko-cestovni prijelaz „Čistine“. Objašnjavajući motive za ovaj potez, Pućo je istaknuo, da iako ni cesta ni pruga nisu u nadležnosti Grada, ono što jest u nadležnosti Grada i zbog čega su sve ove inicijative poduzete su građani Otoka i njihova sigurnost.
Povratak na prethodnu stranicu