gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

U KOMLETINCIMA OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA OBRANE I POGIBIJE HRVATSKIH BRANITELJA
Petak, 05.12.2014.

Dvadeset i tri godine ratnih tragova su iza nas. 4. prosinca 2014. u Komletincima je obilježena obljetnica hrabre obrane toga prostora. Sve je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestima pogibija u okolici Komletinaca, na samoj crti bojišnice, a zatim se nastavio program u središnjem parku uz spomenik svim poginulim braniteljima. Nakon Lijepe naše i minute šutnje, vijence su položili i svijeće zapalili brojni štovatelji te žrtve. Počast su odale obitelji poginulih i nestalih branitelja Komletinaca i Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Bjelovarsko-bilogorske županije, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i načelnik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ brigadir Željko Žeželj kojeg je pratio i narednik Zlatko Alić, zapovjednik desetine i prvi dočasnik voda u Počasnoj satniji Počasno-zaštitne bojne, izaslanik ministra unutarnjih poslova i načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Miroslav Puž, izaslanik ministra branitelja Vladimir Zlatarić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Đurđica Ištef Benšić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić, Grad Bjelovar, Grad Čazma, gradonačelnik Grada Otoka i izaslanik predsjednika HDZ-a i saborski zastupnik Zvonko Milas, Mjesni odbor Komletinci, 109. Vinkovačka brigada i 11. domobranska pukovnija, Udruga 105. brigade Bjelovar i Udruga A satnije, braniteljske udruge proistekle iz Domovinskoga rata Grada Otoka i Udruga dragovoljaca HOS-a. Skupu se obratio gradonačelnik Josip Šarić koji je izrazio svoju zahvalnost obitelji poginulih branitelja te je pozdravio uvažene goste, ratne zapovjednike i branitelje te mještane Komletinaca. Nadahnutim je govorom sve pozdravila i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Đurđica Ištef Benšić koja je istaknula kako jedino onaj koji poštuje svoju prošlost, može biti siguran i za svoju budućnost. U ime župana Vukovarsko-srijemske županije sve je pozdravio zamjenik župana Zdravko Kelić. O ratnim je danima svjedočio i ratni zapovjednik 2. bojne 109. Vinkovačke brigade Jakov Milanović koji je istaknuo kako je to brigada koja je dala najviše ljudskih žrtava kako bi mi danas u miru mogli baštiniti lijepu Hrvatsku. Na ratne je pothvate detaljno podsjetio i brigadir Stjepan Ivanić, zapovjednik 105. Bjelovarske brigade koja je došla u pomoć u naš kraj te kobne 1991. godine.
Okupljeni su i ovog 4. prosinca zahvalili svim hrvatskim vojnicima i policajcima iz cijele Hrvatske, poginulim pripadnicima 105. Bjelovarske brigade, 109. Vinkovačke brigade, 11. domobranske pukovnije, 3. i 5. gardijske brigade, Ministarstva unutarnjih poslova RH, postrojbi HOS-a i civilima koji su poginuli za obrane Komletinaca.
Molitvu za sve branitelje predvodio je komletinački župnik velečasni Josip Babić. Nakon molitve uslijedio je umjetnički program koji je sa svojim učenicima OŠ Vladimira Nazora priredila profesorica Katarina Topalović. Nakon komemoracije u parku, u župnoj je crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije služene i sveta misa zadušnica.
Na spomeniku su uklesana 44 imena poginulih branitelja i civila koja će ostati kao trajni podsjetnik na njihovu žrtvu.
Povratak na prethodnu stranicu