gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

USPJEŠAN KONCERT OTOČKOG KUD-a
Ponedjeljak, 15.12.2014.

Godišnji koncerta KUD-a „Josip Lovretić“ održao se 14. prosinca u Domu kulture. Bila je to svojevrsna retrospektiva njihova rada u 2014. godini. KUD djeluje dugi niz godina. Ove su godine dobili na raspolaganje gradsku dvoranu pa su se uvjeti poboljšali, a to se odrazilo i na rezultatima. Velike zasluge za ovogodišnje uspjehe pripadaju kratkotrajnom predsjednikovanju pokojnog Zvonka Kovačića. U veljači ove godine postao je predsjednik KUD-a i snažno se prihvatio posla. U kratkom vremenu vratio je stare članove, privukao nove i povećao broj članova, razvio suradnju sa svim institucijama, od gradske uprave preko Crkve do Škole, izveo KUD na pravi put i vodio ih na mnoga gostovanja.
KUD je ove godine imao dosta uradaka na zavidnoj razini. Bilo je tu gostovanja kao što su: Smotra folklora „Šokačko se kolo vije“ u Kaptolu kod Požege, odlazak na smotru u Odžak u susjednoj BiH, hodočašće svetištu Lučica kod Lipovca uoči Male Gospe i najznačajnije, sudjelovanje na Vinkovačkim jesenima. Scenskim prikazom predsvatovskog običaja „Buklija“ na folklornim večerima Vinkovačkih jeseni osvojili su treće mjesto. Tim prikazom nastupili su i pred svojim Otočanima. Uz članove KUD-a sudjelovala je i Pjevačka skupina Vezenke i član Udruge dramskih amatera Vinko Matozan. Koreografiju su osmislile Mirela Kovačić, Anica Valenćik i Irena Ćutuk.
Na koncertu je nastupila i Pjevačka skupina „Vezenke“, koja je ove godine započela uspješnu suradnju s KUD-om „Josip Lovretić“ što se pokazalo obostrano korisnim. Predstavljale su KUD na hodočašću u Lučicu, a s KUD-om su gostovale u Komletincima, Kaptolu, Bošnjacima i Vinkovcima. Izvele su pjesme Ej, kad sam sinoć išla iz dućana, Pastirče mlado i milo, Dušo moja i Tebe tražim.
Imali smo prilike vidjeti i nastup malog folklora, skupine do četvrtog razreda koji su izveli folklornu igru „ Ide maca oko tebe“ te kola ljubikolo, Ivaniću, Kad se Cigo zaželi, te Šokačko kolo. Recitaciju je govorila Dorotea Mišić, članica skupine KIBICFENSTER. Riječ je skupini mladih čuvara otočke baštine. Iz te skupine govorili su i Ella Lojna, Nikolina Ivezić, Lucija Elez, i Lorena Mišić. Sekciju Rvacka rič, stihovima Diver, predstavio je Antonijo Barišić.
U otočkom KUD-u djeluje i srednja dobna skupina ili srednji folklor koji obuhvaća djecu viših razreda osnovne škole od 5. – 8. razreda. Prvi samostalni nastup su imali prije mjesec dana u Školi u sklopu manifestacije „Lino Višebojac“. Oni su izveli plesove: Sirotica, Tandora, Povraćanac, Jaši baba dorata, Ćiro te Šokačko kolo.
Temeljna skupina KUD-a predstavila se s nekoliko plesova: Oj, rastiću šušnjati, Cigansko, Ajd na livo, Gajde, Kabanica i Nebesko. Dame i gospodo, uživajmo!
Godišnji je koncert završio nastupom tamburaške sekcije. Čuli smo skladbe „Subotičko kolo“ i „Bunjevačka grana“.
Mnogobrojnoj publici, svoj rad predstavila je i Udruga likovnih umjetnika „Vir“ izložbom slika. 

Jelena Zovak 
Povratak na prethodnu stranicu