gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

Najava: predstava "Hrvatski emigranti"
Utorak, 12.05.2015.

Predstava književnika i redatelja Miroslava Međimorca "Hrvatski emigranti", u kojoj autor, kroz sjećanja dvaju emigranata, propituje suvremenu hrvatsku povijest i odnos društva prema emigrantima koji su zbog različitih razloga bili prisiljeni napustiti Jugoslaviju u petak 15. svibnja 2015. u 19 sati bit će prikazana u Domu kulture.
Ovo je priča o dva dugogodišnja emigranata koja su se vratila u slobodnu domovinu i susreću se u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Odlučila su zatražiti uvid u dosjee koje su o njima vodile sigurnosne službe bivše Jugoslavije. Zajednička im je želja otkriti što su o njima pisali njihovi nevidljivi pratitelji, doušnici i agenti i tko su bile te tajne sjene koje su ih godinama “opisivale” i prijetile njihovim životima. Kroz dijalog otkrivaju svoje živote, pobjegli su od rata, komunističke diktature i u potrazi za slobodom i običnom ljudskom srećom, kao emigranti u stranom svijetu, potrošili svoje živote.
Bili su idealisti, sanjari, željeli su običnu, ljudsku sreću u ljubavi, u obitelji, dostojan život, ali ih je neslaganje s komunizmom otjeralo u strani svijet. Iako su se nenasilno opirali vlasti bivše države, proglašeni su teroristima. S povratkom i suočavanjem s lažnom istinom u svojim dosjeima shvaćaju da su izigrani, životi su im promašeni, oni su višak u društvu koje se ne želi suočiti sa svojom tamnom prošlošću. U cijeli komad povremeno se upliće i treće lice koje je istovremeno i arhivar i konobar koji na kraju postaje glavno lice. No i nastavak ove dramatične priče jednako je zanimljiv.

U predstavi koju je režirao Miroslav Međimorec glume Ivan Brkić, Žarko Savić i Ivan Ćaćić. Scenografiju za predstavu napravio je poznati strip-crtač Dubravko Mataković, a za kostimografiju je bila zadužena Piroška Kelemen.


Ulaz je besplatan!


Povratak na prethodnu stranicu