gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

DON MARKO VUKOVIĆ U BEČU PROSLAVIO 25. GODIŠNJICU MLADE MISE
Ponedjeljak, 17.08.2015.

"Milošću Božjom jesam što jesam"

 

 

Don Marko Vuković, župnik Župe sv. Petra u Bogdašićima, u Crnoj Gori, u Hrvatskoj je katoličkoj misiji u Beču proslavio 25. godišnjicu svoje Mlade mise koja je bila daleke 1990. u rodnom Otoku.

U nadahnutoj je propovijedi don Marko naglasio kako je njegov svećenički poziv krajnje neuobičajen, a uvelike je obilježen nesvakidašnjom tragedijom koja je ovog Otočanina pratila cijeli život. Naime, nakon što su ga roditelji ostavili u zagrebačkom sjemeništu Šalata, na povratku kući u Slavoniju, oba su roditelja poginula u prometnoj nezgodi te iza njih je ostalo šestero djece.

I usprkos teškom križu, ovaj je skromni svećenik ustrajao u svome pozivu te se prisjetio tih dana, teških devedesetih, kada su mu više od svega nedostajali roditelji pa je kod mnogih vjernika u prepunoj bečkoj crkvi opravdano izmamio suze na oči.

Na službi je već 25 godina bio kao svećenik Kotorske biskupije pa je prošao i vrlo nelagodne godine rata i poraća u Crnoj Gori, uvijek i teška srca odvojen od svoje braće i sestre s kojima je jako vezan. Kao najstariji, morao je zamijeniti i oca i majku pa je sve padove svojih bližnjih teško proživljavao, a radovao se i raduje kao malo dijete svačijem uspjehu.

Već pomalo narušena zdravlja, dolazi u Beč gdje ga objeručke prihvaća fra Josip Koren, veliki čovjek dobra srca koji mu biva mentor i duhovni vođa pa don Marko provodi već nekoliko mjeseci na ispomoći u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču.

Nedavno se oprostio od svoje malobrojne župne zajednice u Bogdašićima, a svoj će svećenički poziv pa i duhovnu profilaciju nastaviti u Rijeci.

- Zahvaljujem svima i molim da mi oproste, sestra i braća pogotovo. Možda sam katkada bio strog, a puno sam puta trebao biti i više strog. Hvala mome biskupu Janjiću te poglavito fra Josipu koji je "kriv" za sadašnje moje stanje. Sada ću biti bliži svojima što mi je neopisivo drago - zaključio je ovaj vrli svećenik kojemu želimo sve najbolje.


Željko Batarilo
Povratak na prethodnu stranicu