gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

U OTOKU ODRŽAN OKRUGLI STOL: Trendovi u proizvodnji i potrošnji drvne biomase
Srijeda, 17.02.2016.

Peleti – neotkrivena prilika

 


Poslovni dnevnik u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i tvrtkom Spačva d.d. organizirao je jučer okrugli stol u Domu kulture u Otoku.
U sklopu okruglog stola organizirana je panel-rasprava na temu razvoja i implementacije modela energetske učinkovitosti kroz upotrebu biogoriva za toplinsku energiju u javnom sektoru. Svrha je projekta informiranje javnosti i poslovne zajednice o razvoju i proizvodnji alternativnih energenata drvne industrije sukladno održivom razvoju i konceptu energetske učinkovitosti.
Drvnu industriju usprkos krizi mogli bismo smatrati predvodnikom izlaska hrvatskog gospodarstva iz recesije. Ovaj pothvat i dalje je problematičan s obzirom da je izvoz finalnih proizvoda drvne industrije prenizak u usporedbi s drugim europskim državama, stoga je zadatak okruglog stola osvijestiti gospodarsku zajednicu o prednostima prelaska na drvne pelete kao obnovljivi izvor energije i omogućiti njegov opticaj na domaćem tržištu.
Manifestaciju je otvorio glavni urednik poslovnog dnevnika Mislav Šimatović, a pozdravne su govore održali Marijan Kavran, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera i Ivan Penava. Nakon otvorenja, održano je uvodno izlaganje predsjednika Udruge proizvođača peleta briketa i drvne biomase na temu tržišnog potencijala drvnih biogoriva, nakon čega je uslijedila panel-diskusija.
Kroz panel-diskusiju pod nazivom "Neotkrivena prilika" polaznici su informirani o potencijalnim modelima i instrumentima pomoću kojih bi se proizvodnja peleta okrenula domaćem tržištu te izvedivim pothvatima koji su potrebni kako bi ovaj bioenergent bio što prije prihvaćen u široj zajednici. Jedan od najboljih načina da se projekt realizira je prelazak institucija javne uprave s loživih ulja i ukapljenog naftnog plina na drvne pelete.
Povratak na prethodnu stranicu