gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA POGIBIJE PRVIH HRVATSKIH PILOTA I PADOBRANACA I BRANITELJA OTOKA
Subota, 03.12.2016.

Svetom misom u župnoj crkvi svetoga Antuna Padovanskog u Otoku započeo je program obilježavanja 25. obljetnice pogibije prvih hrvatskih pilota i padobranaca i branitelja Otoka. sve su misu predvodili vojni kapelan fra Mato Vincetić i otočki župnik i dekan prečasni Antun Knežević. Preletom MIG-a 21 započeo je ovogodišnji komemorativni program kod spomenika posvećen pogibiji Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Rade Grive i Ante Plazibata, četvorice hrvatskih heroja, pilota i padobranaca koji su sve do 2. prosinca 1991. godine preuređenim poljoprivrednim zrakoplovom, branili Slavoniju s neba, izvršavajući borbene, izviđačke i transportne zadatke. Na taj se dan s veliko tugom prisjećamo i svih poginulih branitelja i civilnih žrtava rata iz Otoka.
Polaganjem vijenaca, počast su im, na 25. godišnjicu njihove pogibije, odali mnogi. Brojna izaslanstva položila su vijence. No, još jednom prići spomeniku posvećenom njihovim najmilijima, položiti cvijeće i zapaliti svijeće najteže je, ali uz veliki ponos, bilo obiteljima.
– Marko je bio izvrstan pilot, ali i jako miran čovjek, iskreno, nisam se nadao da će se od njega stvoriti takav heroj koji nije gledao na svoj život – rekao je Marijan Živković, otac poginulog pilota Marka Živkovića.
Inače, vojarna u kojoj je smještena 91. Zrakoplovna baza Pleso nosi ime Pukovnik Marko Živković.
– Hrvatsko ratno zrakoplovstvo kao dio Oružanih snaga Republike Hrvatske izgrađen je na hrabrosti naših kolega, oni su pokazali što to uistinu znači voljeti svoju domovinu – naglasio je u svom obraćanju brigadir Nikola Mostarac, načelnik Stožera 91. zrakoplovne baze Pleso.
Četvorici zrakoplovaca, kao i svim poginulim otočkim braniteljima u čast iznad Otoka poletjela je i peteročlana posada Krila oluje, izvevši između ostalih akrobacija i točku koja se inače izvodi u čast pobjednicima rata. Na dan tuge, ali i ponosa, otočki gradonačelnik Josip Šarić poslao je jasnu poruku:
– Zar 25 godina nije bilo dovoljno za istragu i kaznu zločina nad hrvatskim braniteljima? Pozivam DORH da ih konačno istraži i kazni sve počinitelje.
Slično je istaknuo i ministar branitelja Tomo Medved koji je zajedno s otočkim gradonačelnikom u Otoku otvorio Ured hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koji će, kako je rekao, imati itekako važnu ulogu u lakšem rješavanju nagomilanih problema među braniteljskom populacijom.
Na kraju programa nastupali su članovi Zbora mladih Gracija i Udruga dramskih amatera "Josip Kosor" iz Otoka. Tijekom ovogodišnje obljetnice uz program je sjećanja bila upriličena i izložba vojne opreme i tehnike zbora OS RH za sve građane Otoka i njihove goste.
Ostatak zrakoplova četvorice heroja slavonskog ratnog neba bio je također jedan od eksponata na izložbi, kao čelični dokaz hrabrosti i podsjetnik mladim generacijama da su u Domovinskom ratu učinjena nemjerljiva herojstva. I na zemlji, i na nebu.
U sklopu obilježavanja te velike obljetnice, u predvorju Doma kulture priređena je prigodna izložba, dok je u dvorani, na veliku radost najmlađih, bio postavljen simulator letenja. Posebno je dojmljiv bio nastup Počasne bojne.

Fotografije pogledajte OVDJE.
Povratak na prethodnu stranicu