gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

PREDSTAVLJENA POUČNA STAZA NA VIROVIMA
Ponedjeljak, 02.01.2017.

U gradskoj je vijećnici u petak 30. prosinca održano predstavljanje projekta Otočke razvojne agencije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima poučne staze “Virovi-Spačva-Otok”, odobrenog od Ministarstva zaštite okoliša i prirode i financiranog novcem Svjetske banke u sklopu projekta integracije u EU Natura 2000-NIP. Projekt “Vrata Spačvanskog bazena” podrazumijeva širu priču u sklopu koje je stavljanje u funkciju Virova kao zaštićenog krajolika, Virgrada kao arheološkog srednjovjekovnog nalazišta, Loža kao zaštićenog šumskog posebnog rezervata te oko 100 hektara zaštićene šume u kojima imamo hrast lužnjak. Cijeli projekt je zamišljen kako bismo izgradili bioekološki centar. U sklopu projekta je i multimedijalna dvorana koja će, uz te prirodne ljepote, privući turiste u naš grad. Vrijednost radova kojima se jača kontinentalni turizam je oko milijun kuna. Za projekt “Prirodna baština” kojim ćemo kandidirati bioekološki centar, natječaj je u tijeku, projektna dokumentacija je u završnoj fazi, kao i projektna dokumentacija što se tiče brodice. Poučna staza stavljena je u funkciju i sad idemo u drugu fazu. Vjerujemo da ćemo napraviti dobar turistički proizvod, koji će osim turista privući i studente te izviđače, istaknuo je gradonačelnik Josip Šarić.
Prema riječima Nikole Križanca, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima koja je nositelj ovog projekta, jedan je od glavnih prirodnih resursa Vukovarsko-srijemske županije svakako Spačvanski bazen.
Kroz poučnu se stazu dugu 5800 metara najbolje može doživjeti priroda Spačvanskog bazena. Uz stazu su postavljene informacijsko-edukacijske ploče, klupe, promatračnica za ptice te sjenice-razgledišta. Poučna se staza proteže kroz zaštićeni krajolik Virovi i rezervat šumske vegetacije Lože u nastavku. Kraj radova najavljen je za proljeće.

 
Povratak na prethodnu stranicu