gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

ČUHIN KULEN POMEO KONKURENCIJU
Ponedjeljak, 02.07.2007.

 

OVOGODIŠNJE OTOČKO PROLJEĆE ZAVRŠILO 7. KULENIJADOM

Čuhin kulen pomeo konkurenciju!

 

Subotnja je kulenijada privukla brojne zainteresirane, koji su imali prigodu kušati čak 63 varijacije tog slavonskog brenda

 

OTOK - U sklopu 15. otočkog proljeća, koje je i ove godine bilo posebno sadržajno i bogato, te se protegnulo i na prve dane ljeta, održala se 7. otočka kulenijada. U svatovsku dvoranu u Poduzetničkoj zoni, u subotu, u večernjim satima, slila se sva svita proizvođača čuvene slavonske delicije, Otočana i njihovih gostiju, među kojima su bili brojni pripadnici gospodarskog i političkog miljea, koji su pozdravnom riječju počastili sve nazočne.

Otočki gradonačelnik Josip Šarić u pozdravnoj riječi istaknuo je neskriveni ponos zbog uspjeha koji nižu domaći proizvođači, župan Božo Galić nadovezao se govoreći o evidentnom napretku najmlađeg hrvatskoga grada, ali i županije u kojoj se nalazi.

Prošle se godine na istoj manifestaciji moglo pomaziti nepce s rekordnih 115 varijacija poznatoga hrvatskog brenda, koji očigledno prelazi granice Lijepe Naše i svrstava se na bjelosvjetske menije, a ove je godine prezentirano 63 vrste kulena.

Ovogodišnji nešto skromniji broj rezultat je klimatskih (ne)prilika i nesretne svinjske kuge, ali kvalitetom prezentiranog kulenja proizvođači su uspjeli razmaziti i najzahtjevnije gurmane.

Pobjednički je kulen Andrije Čuhe iz Soljana od mogućih 100 bodova osvojio čak 97, te mu je pripala zlatna medalja i tutula šampiona. Drugoplasirani kulen također je iz obiteljske "tvornice" Čuhinih, koji su se tako dvostruko okrunili. Povjerenstvo na čelu s prof. Antunom Petričevićem imalo je iznimno težak zadatak, kulenje je bilo numerirano, imena proizvođača izostavljena pa se nije mogla pokazati hotimična naklonost određenom proizvođaču, te je i ove godine pobijedila optimalno kvalitetna mješavina mesa i začina.

Poljoprivredno obiteljsko gospodarstvo obitelji Andabaka, koje uzgaja crnu slavonsku svinju, najzaslužnije je za održavanje ove manifestacije. Prema riječima glave obitelji, cilj mora biti proizvodnja kulena tijekom čitave godine, a ne samo sezonska. Cjelovečernji program vodio je raspoloženi i iznimno razgovorljivi Branko Uvodić, a goste su zabavljali Drele i Vid Balog uz plesnu i glazbenu pratnju Najboljih hrvatskih tamburaša i lokalnog KUD-a Josipa Lovretića.

Mirela Martinović

 

Pehar šampionu i vicešampionu dodijelio je Zdravko Krmek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Zlatne medalje dodijelio je Herman Sušnik, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Srebrne medalje uručio je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske župainje, a brončane  Josip Šarić, gradonačelnik Grada Otoka. Priznanja za sudjelovanje na 7. Otočkoj kulenijadi uručio je Zdravko Andabaka, tajnik Udruge uzgajatelja crne slavonske pasmine svinja.

 

 

Vidi fotografije...
Povratak na prethodnu stranicu