gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

ZUPA SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG U OTOKU
Srijeda, 04.07.2007.

 

 

ŽUPA SV. ANTUNA PADOVANSKOG IMA OKO 6000 VJERNIKA I JEDNA JE OD NAJVEĆIH ŽUPA U ĐAKOVAČKOJ I SRIJEMSKOJ BISKUPIJI

O veličini župe svjedoče čak četiri pjevačka zbora

Otočani se posebno ponose župnom knjižnicom, koja sadrži više tisuća knjiga, svim župljanima dostupnih svake subote

OTOK - Otočka župa jedna je od najvećih župa u Đakovačko-srijemskoj biskupiji. Župnik Antun Knežević gotovo deset godina vodi pastoralne aktivnosti na području grada Otoka.

Pod službovanjem župnika, prečasnog gospodina Josipa Šverera, koji je otočkom župom upravljao od 1954. do 1998. godine, župa je doživjela izniman procvat. U to je vrijeme znatan broj vjernika pohodio liturgijska slavlja, a budući da je stara crkva bila premala i ruševna, srušena je. Godine 1979. sagrađena je nova crkva, posvećena sv. Antunu Padovanskom, zajedno s novim župnim domom, kućom za časne sestre i dvoranom za vjeronauk.

 

Najbrojniji franjevci

Otočka župa ima oko 6.000 vjernika, a u obavljanju raznih aktivnosti župniku predano pomažu dvije časne sestre, sestra Gracija Petrić i sestra Monika Hančić, koje svakodnevno dolaze iz privlačkog samostana.

U župi djeluju čak četiri pjevačka zbora - veliki mješoviti zbor pod vodstvom Jana Valenćika, ženski zbor, koji vode Valenćik i sestra Gracija, dječji zbor pod vodstvom sestre Gracije, a mlade vodi prof. Zrinka Jelić.

Brojne su skupine koje djeluju pod okriljem otočke župe, a župnik Knežević posebno je ponosan na franjevački svjetovni red, koji je jedan od najbrojnijih redova, a njega kao duhovni asistent vodi pater Flavijan Šolc iz Iloka.

- Na području naše župe također djeluje franjevačka mladež Frama, koju vodi sestra Monika Hančić, a zajednica mladih okuplja velik broj članova, koje vodi kapelan Danijel Tigančin, kaže župnik.

 

Aktivni župljani

Župnik Knežević pohvalio je aktivnost župljana u lokalnoj zajednici te njihovo aktiviranje u svim područjima životu. U Otoku djeluje i molitvena zajednica, koju vodi Ljubica Todorić te udruga sv. Vinka Paulskog, predvođena Nevenkom Krznar, koja je iznimno aktivna u širenju karitativne ljubavi najpotrebitijima na području grada Otoka. Otočani se posebno ponose župnom knjižnicom, koja sadrži više tisuća knjiga, a koje svake subote stoje na raspolaganju svim župljanima.

- Svake subote u prijepodnevnim satima knjižnica je otvorena za sve koji žele posuditi knjige, a voditeljica je knjižnice učiteljica Anica Valenćik s još četiri učiteljice, koje rade u otočkoj osnovnoj školi. Imamo veliku skupinu ministranata u kojoj više ne sudjeluju djevojčice, one radije pjevaju i čitaju, kaže župnik Knežević.

 

U župi se dva puta godišnje u ožujku i listopadu održavaju tečajevi priprave za brak, koje vodi župnik, jednom tjedno održavaju se susreti za mlade bračne parove, a vodi ih kapelan Tigančin, osnovana je i malonogometna katolička liga te otočki klub, koji pod vodstvom teologa leopolda Wolfa postiže izvrsne rezultate.

Velik je broj svećenika koji dolaze iz redova otočke župe, što dovoljno govori koliko je domaći puk senzibiliziran na temu katoličanstva i sklon prakticiranju katoličke vjere.

- Čak osam živućih svećenika dolazi iz otočke župe, a u Đakovu se školuju dva svećenička kandidata. Trenutačno se školuju i četiri studenta teologije, ponosan je župnik Knežević.

Župa sv. Antuna Padovanskog mjesto je brojnih kulturnih zbivanja u Otoku.

Mirela Martinović
Povratak na prethodnu stranicu