gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

OBILJEŽENA 16. OBLJETNICA POGIBIJE PRVIH HRVATSKIH PILOTA I PADOBRANACA
Ponedjeljak, 03.12.2007.

 

 

Položeni vijenci podno spomenika poginulim zrakoplovcima i braniteljima Otoka

 

 

   U nedjelju, 02. prosinca 2007. godine održana je obilježena je 16. obljetnica pogibije prvih hrvatskih pilota i padobranaca Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Ante Plazibata i Rade Grive. Četvorica poginulih zrakoplovaca bili su pripadnici 1. Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, a poginuli su na borbenom zadatku 1991. godine.

 

   U počast poginulim zrakoplovcima i u počast 27 poginulih i nestalih Otočana održana je svečana komemoracija pokraj Spomenika poginulim zrakoplovcima i svim poginulim braniteljima Otoka. U Crkvi Sv. Antuna Padovanskog održana je misa zadušnica koju je predvodio otočki župnik vlč. Antun Knežević.

 

  Na svečanoj komemoraciji, prigodnim govorima okupljenima su se obratili gradonačelnik Josip Šarić i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić. Istaknuli su neizmjerni doprinos koji su pružili poginuli zrakoplovci i branitelji Otoka u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

 

  Također, obiteljima poginulih i svim okupljenim obratili su se i Zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Vlado Bagarić i brigadir Vladimir Rajtar, ratni zapovjednik 1. samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, koji su istaknuli iznimnu hrabrost poginulih zrakoplovaca u obavljanju svojih borbenih zadataka.

 

  Potom je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno spomenika poginulim zrakoplovcima i braniteljima Otoka. Vijence su položili :

- obitelji poginulih pilota i padobranaca kao i obitelji poginulih i nestalih Otočana

- izaslanstvo HRZ i PZO

- izaslanstvo Vukovarsko – srijemske županije

- izaslanstvo Grada Otoka

- suborci 1. samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

- izaslanstvo Aero kluba „Osijek“

- izaslanstvo HVIDRA-e RH i HVIDRA-e Grada Otoka

- izaslanstvo UVDDR Grada Otoka

- izaslanstvo 1.otočke satnije

 

 
Povratak na prethodnu stranicu