gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

ODANA POČAST POGINULIM ZRAKOPLOVCIMA I BRANITELJIMA OTOKA
Srijeda, 03.12.2008.

U utorak, 02. prosinca 2008. godine obilježena je 17. obljetnica pogibije prvih hrvatskih pilota i padobranaca Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Ante Plazibata i Rade Grive. Četvorica poginulih zrakoplovaca bili su pripadnici 1. Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, a poginuli su na borbenom zadatku 1991. godine.

 

   U počast poginulim zrakoplovcima i u počast 27 poginulih i nestalih Otočana održana je svečana komemoracija pokraj Spomenika poginulim zrakoplovcima i svim poginulim braniteljima Otoka. U Crkvi Sv. Antuna Padovanskog održana je misa zadušnica koju je predvodio otočki župnik vlč. Antun Knežević.

 

  Na svečanoj komemoraciji, prigodnim govorima okupljenima su se obratili gradonačelnik Josip Šarić i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba. Istaknuli su neizmjerni doprinos koji su pružili poginuli zrakoplovci i branitelji Otoka u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

 

  Također, obiteljima poginulih i svim okupljenim obratili su se predstavnik HRZ i PZO i brigadir Vladimir Rajtar, ratni zapovjednik 1. samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, koji su istaknuli iznimnu hrabrost poginulih zrakoplovaca u obavljanju svojih borbenih zadataka.

 

  Potom je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno spomenika poginulim zrakoplovcima i braniteljima Otoka. Vijence su položili :

- obitelji poginulih pilota i padobranaca kao i obitelji poginulih i nestalih Otočana

- izaslanstvo HRZ i PZO

- izaslanstvo Vukovarsko – srijemske županije

- izaslanstvo Grada Otoka

- suborci 1. samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

- izaslanstvo Aero kluba „Osijek“

- izaslanstvo HVIDRA-e RH i HVIDRA-e Grada Otoka

- izaslanstvo UVDDR Grada Otoka

- izaslanstvo 1.otočke satnije
Povratak na prethodnu stranicu