gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

UMIROVLJENICI TRADICIONALNO POSJETILI VUKOVAR
Utorak, 12.05.2009.

Vukovar, grad na dvije rijeke, Dunav i Vuka, ponosno stoji u istočnom dijelu Hrvatske, na ravnici zlatne Slavonije. Bitka za Vukovar  najveća je i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. Otočki i komletinački umirovljenici svake godine hodočaste u taj herojski grad i posjećujući mjesta na kojima su tisuće ljudi ostavile svoje živote, odaju im svoju počast. Sunčanog se svibanjskog dana oko 200 članova Udruge umirovljenika uputilo, sa svojim gradonačelnikom, prema Vukovaru. Prvo je odredište bila vukovarska bolnica u kojoj ih je dočekala dr. Vesna Bosanac. Tijekom srpske agresije na taj grad 1991. godine u podrumu su bile smještene bolničke službe s odjelima te organiziran smještaj ranjenika. Kroz vukovarsku bolnicu tijekom rata prošlo je najmanje 2 500 ranjenika.
Umirovljenici su se uputili i na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Na tom se groblju nalazi 938 bijelih križeva od kojih svaki simbolizira jednu žrtvu, ekshumiranu ovdje. Tu su pokopane cijele generacije, mladost Vukovara i svih krajeva Hrvatske. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, umirovljenici su na dostojanstven način pokazali kako žrtve nisu zaboravljene ni danas. Ovu je brojnu skupinu u Pastoralnom centru sv. Bono ugostio i gvardijan Gordan Propadalo koji je poručio da svi koji su na Božjoj strani nemaju neprijatelja i da unatoč žalosti i boli imaju mir u svojim dušama. Pakao koji su neprijetelji sijali, nastanio se u njima samima. Gvardijan je naglasio i ponos na sve što je naš narod pretrpio- to je poruka Vukovara.

Ovčara... farma, sasvim obična, slična tisućama drugih, smještena 10-ak kilometara jugoistočno od Vukovara. Uz ostale dvije, Grabovo i Jakobovac, činila je zaokruženu sliku bogatstva i moći grofovske obitelji Eltz, a danas pripada vukovarskom poljoprivrednom kombinatu VUPIK. I za nju se ne bi ni znalo ni čulo da se nije dogodila 1991.g. Stravičan čin mržnje, nehumanosti i najnižih ljudskih strasti. Ovčara... masovna grobnica, sveto mjesto poznato u cijeloj Hrvatskoj i šire. Mjesto gdje su ubijeni ranjenici i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice. Njih 263.

Svoj tradicionalni posjet Vukovaru, umirovljenici su završili zajedničkim ručkom u hotelu "Dunav".
Fotografije iz Vukovara pogledajte ovdje!


Povratak na prethodnu stranicu