gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

OTOČANI SE PREDSTAVILI NA MEĐUNARODNOM DANU STARIJIH OSOBA U VELIKOJ
Srijeda, 07.10.2009.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba početkom listopada u Velikoj se održao susret volontera, korisnika i timova programa međugeneracijske solidarnosti Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba organiziralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Općina Velika, a želi se istaknuti vrijednost solidarnosti među generacijama, naglasiti uloga volonterstva u skrbi za starije i potaknuti daljnje stvaranje uvjeta za kvalitetniji život starijih osoba i njihovu veću uključenost u život zajednice. Događaju je nazočilo više od tristo predstavnika provoditelja programa međugeneracijske solidarnosti dnevnih boravaka i pomoći u kući za starije, korisnici programa i volonteri.
Iz Otoka je na susret pošlo njih sedmero – voditelj Programa 'Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama' Tomislav Vican, domaćica Dnevnog boravka Ivana Blašković, volonterke Marica Čepo i Elizabeta Škrobo te korisnici Ivka i Marko Topalović te Anica Novoselac. Otočani su predstavljali Program i rad Dnevnog boravka na sajmu solidarnosti, ministar je obilazio štandove, a posebno je korisna razmjena iskustava s kolegama iz cijele Hrvatske i druženje korisnika. Za provoditelje programa održane su edukacije, a korisnici su kroz radionice pokazali čime se bave u dnevnim boravcima i izložili svoje radove.
Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić istaknuo je kako se programi "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" te "Pomoć u kući starijim osobama" uspješno provode u 75 općina i gradova diljem Republike Hrvatske te kako je u njih uključeno 14 050 korisnika. Također, naglasio je kako su na radu ovih programa zaposleno 923 osobe, što je iznimno važno jer se radi o skupini osoba koje se teško zapošljavaju.
U Otoku je i Komletincima Programom 'Pomoć u kući starijim osobama' obuhvaćeno 260 korisnika te 60-ak korisnika 'Dnevnog boravka za starije osobe', a zaposleno je 13 gerontodomaćica i 2 pomoćna radnika.
Ovom je prilikom ministar Ivić najavio natjecanje koje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pokreće, a trajat će do Međunarodnog dana starijih osoba iduće godine kada će biti proglašeni najbolji tim provoditelja Dnevnog boravka i najbolji tim provoditelja Pomoći u kući starijim osobama.Povratak na prethodnu stranicu