gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

SMOTRA ŽUPNIH ZBOROVA I PJEVAČKIH SKUPINA U VINKOVCIMA
Utorak, 17.11.2009.
U organizaciji Ureda za crkvenu glazbu Đakovačko-osječke nadbiskupije u crkvi Sv. Nikole biskupa u Vinkovcima u nedjelju 15. studenoga održana je VI. smotra župnih zborova i pjevačkih skupina za vinkovačku, vukovarsku i županjsku regiju. Nastupilo je trinaest zborova iz dvanaest župa. U pozdravnoj riječi domaći župnik Stjepan Podboj rekao je: „Radujem se ovom lijepom glazbeno-pjevačkom slavlju kojim ćemo Boga proslaviti u našoj novoj crkvi koja je 'počela raditi' 2004. godine, a kamen temeljac postavljen je 1998. godine. Kako zvuči i kakva je akustika već smo imali prigode čuti, ali ovako puno pjevača i zborova dosada još nije bilo. Bogu na slavu i na radost svojih župnih zajednica mnogo, mnogo godina pjevali u svojim zajednicama i na mnogim drugim smotrama koje će organizirati naš nadbiskupijski ured." Izrazivši dobrodošlicu u ime Vinkovačkog dekanata župnik Župe sv. Euzebija i Poliona i dekan Vinkovačkog dekanata mons. Tadija Pranjić podsjetio je kako je pjesma dvostruka molitva.

Cilj smotre na razini Đakovačko-osječke nadbiskupije je uvijek imati jedan zajednički liturgijski repertoara koji se može koristiti bilo kojom prigodom nekog slavlja ili nečeg drugog. „Svi se sjećamo slavlja Pape našoj tada biskupiji kada je bila prigoda da se s takvim načinom rada počne. Prošle smo godine imali slavlje uspostave nadbiskupije. Što će biti dalje ne znamo, ali znamo da mi pjevači moramo uvijek biti spremni", rekao je voditelj Ureda za crkvenu glazbu Đakovačko-osječke nadbiskupije mo. Vinko Sitarić. „Poslušat ćemo jedni druge. Svatko će danas dati onoliko koliko može, a s namjerom da to bude hvala Bogu", rekao je mo. Sitarić. Svaki od trinaest zborova otpjevao je tri pjesme, među kojima dvije zadanog repertoara, ove godine je to iz gregorijanskog repertoara, a treća je bila po izboru. Nastupili su zborovi iz sljedećih župa: sv. Ivana Kapistranskog iz Iloka, sv. Mateja, apostola i evanđeliste iz Tovarnika, sv. Euzebija i Poliona, mučenika iz Vinkovaca, sv. Mihaela, arkanđela iz Cerne,Presvetog Srca Isusova iz Vinkovaca, sv. Jurja, mučenika iz Bapske, mučeništva sv. Ivana Krstitelja iz Županje, sv. Jakova, apostola iz Gunje, rođenja sv. Ivana Krstitelja iz Ivankova, Svih svetih iz Đakova i sv. Nikole, biskupa iz Vinkovaca.
Grad Otok i župa sv. Antuna Padovanskog predstavila se s dva zbora. Bio je to Gradski zbor "Otok" i Ženska pjevačka skupina "Vezenke".
Po običaju, a u skladu s ciljem koji se želi postići da se najvažnija skladba usvoji te ista na kraju i otpjeva u izvedbi svih zborova, otpjevana je Slava iz mise u čast sv. Roku od Stanislava Prepreka, srijemskog glazbenika i skladatelja koji je djelovao u prvoj polovici 20. stoljeća i napisao puno misa. Osvrnuvši se na dosadašnje smotre mo. Sitarić je rekao: „Pokušavamo kvalitativno ići naprijed sa svakom smotrom, dakle nadodavati nešto novo što će biti na repertoriju, ali isto tako želimo da se što širi broj naših zborova i pjevačkih skupina u to uključi. Što se tiče broja zborova on je zadovoljavajući između 30 i 35 zborova, u prosjeku između 10 i 12 zborova u tri termina koja smo ove godine ponudili jer su smotre prije Vinkovaca održane još u Osijeku i Đakovu."

Prema njegovim riječima zbor, odnosno pjevači „su sigurno jedna od župnih skupina koja je najstalnija u svome djelovanju, a možda se s druge strane to najmanje uočava jer su njihove probe obično u večernjim satima i onda se to nedjeljom otpjeva. No, željeli smo da i ovim smotrama župni zborovi iziđu iz svojih župnih miljea pa da se jednostavno i sami jedni drugima pokažu, a da i oni, nadam se, koji su bili na smotri vide ta je to uistinu vrijedno pažnje i pohvale".Povratak na prethodnu stranicu