gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

OTOČKI I KOMLETINAČKI ŠTOKAVČIĆI I OVE SE GODINE PREDSTAVILI NA ZNANSTVENOM SKUPU "ŠOKAČKA RIČ 7"
Srijeda, 18.11.2009.

Otočki i komletinački Štokavčići predstavili su se i ove godine na znanstvenom skupu posvećenom znanstvenom istraživanju, opisu i njegovanju slavonskoga dijalekta, Šokačkoj riči br. 7. Znanstveni se skup održao 13. i 14. studenoga 2009. godine u Vinkovcima. Za organizaciju je skupa zaslužan ZAKUD iz Vinkovaca na čelu s Andrijom Matićem, a skup osmišljava i vodi dr. sc. Anica Bilić. Predstavljen je i zbornik s prošlogodišnjega skupa, Šokačka rič br. 6. s temama: Inojezična međuprožimanja u slavonskom dijalektu, Slavonski dijalekt u medijima, Slavonski dijalekt s naglaskom na poddijalektima, Slavonski dijalekt u književnosti i scenskoj umjetnosti, Slavonski dijalekt u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti, usmenoga i pisanoga izražavanja u osnovnoj i srednjoj školi, na studiju kroatistike i u izvannastavnim aktivnostima učenika.

U zborniku čija je urednica dr. sc. Anica Bilić objavljena su djela brojnih autora: Jasne Melvinger, Josipa Užarevića, Bogdana Mesingera, Orsolyje Žagar-Szentesi, Živka Gorjanca, Nikole Tuteka, Leonarda Pona, Loretane Farkaš, Željka Jozića, Marije Znike, Sanje Vulić, Emine Berbić Kolar, Anđele Frančić i Marine Jurčević, Tatjane Pišković, Sande Ham, Vladimire Rezo, Jadranke Mlikote, Ljiljane Kolenić i Nine Mance, Anice Bilić, Marine Pilj Tomić, Maje Glušac, Ksenije Petričić te obrazloženje nagrade dr.sc. Jasni Melvinger za proučavanje, poučavanje, stvaralačko njegovanje hrvatskoga jezika, posebice slavonskoga dijalekta u znanosti, umjetnosti i nastavi te Darku Pauriću za popularizaciju slavonskoga dijalekta u medijima. Zbornik radova Šokačka rič br. 6. sadrži priloge među kojima su i oni iz hrvatskih tiskovina što su pisale o znanstvenom skupu.
U zborniku se mogu pronaći fotografije i tekstovi s kojima su se predstavile osnovne škole iz Otoka i Komletinaca. Marija Čorić i Katica Novoselac iz Osnovne škole «Vladimir Nazor» Komletinci prikupile su, zapisale i pripremile pučke anegdote koje se usmenom predajom u Komletincima prenose s generacije na generaciju. Učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Josipa Lovretića iz Otoka, gospođa Anica Valenćik sa svojom kolegicom, učiteljicom Darijom Gongetom izvrsno je pripremila svoje učenike. Osim što su od 2005. redoviti sudionici Štokavčića, sudjeluju i na brojnim manifestacijama svjedočeći svojim nastupima o ljepoti otočke šokačke ikavice. Broj točkih štokavčića svake je godine sve veći pa ih su ove godine nastupali: Andrea Babić, Ivan Banović, Iva Gluhaković, Mihaela Ilijević, Marija Jakšić, Matea Matanović, Matea Sunđi, Marko Šokčević, Tina Ukić Iz komletinačke su se osnovne škole predstavili Adrian Beli, Mateo Čelebić, Hrvoje Piperković i Sanda Piperković, a sve se odvijalo pod budnim okom vrijedne učiteljice Marije Čorić.
Šokačka je rič posvećena jednom od štokavskih dijalekata, onom koji čuva najstarija obilježja hrvatske štokavštine i to u Vinkovcima koji su sa svih strana okruženi govorima slavonskoga dijalekta, a da slavonski dijalekt neće izumrijeti svjedoče i komletinački i otočki štokavčići.

M.B.
Povratak na prethodnu stranicu