gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

ODANA POČAST POGINULIM ZRAKOPLOVCIMA I BRANITELJIMA OTOKA
Četvrtak, 03.12.2009.

U srijedu 2. prosinca 2009. godine obilježena je 18. obljetnica pogibije prvih hrvatskih pilota i padobranaca - Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Ante Plazibata i Rade Grive.
U čast četvorici poginulih zrakoplovaca i 27 poginulih i nestalih Otočana održana je svečana komemoracija podno spomenika poginulim zrakoplovcima i svim poginulim braniteljima Otoka u središtu Otoka. U crkvi sv. Antuna Padovanskog održana je misa zadušnica koju je predvodio otočki župnik vlč. Antun Knežević.

Na svečanoj su se komemoraciji prigodnim govorima okupljenima obratili gradonačelnik Josip Šarić i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba. Istaknuli su neizmjerni doprinos koji su pružili poginuli zrakoplovci i branitelji Otoka u stvaranju i obrani Republike Hrvatske. Četvorica poginulih zrakoplovaca bili su pripadnici 1. samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, a poginuli su na borbenom zadatku 1991. godine. Gradonačelnik Šarić prisjetio se tog maglovitog jesenskog jutra 1991. kada su tragično nastradali zrakoplovci i, iako je od tada prošlo punih 18 godina, rane su još bolne.

Također, obiteljima poginulih i svim okupljenim obratio se i predstavnik HRZ i PZO i brigadir Vladimir Rajtar, ratni zapovjednik 1. samostalnog zrakoplovnog voda Osijek te pomoćnik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Darko Beštek koji je istaknuo iznimnu hrabrost poginulih zrakoplovaca u obavljanju svojih borbenih zadataka. Posebno se osvrnuo i na okupljene otočke osnovnoškolce i pohvalio sve one koji ih uče o veličini žrtve koju su poginuli zrakoplovci i otočki branitelji položili za slobodnu Hrvatsku i njihov bolji život.

Potom je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno spomenika poginulim zrakoplovcima i braniteljima Otoka. Program komemoracije uveličao je Gradski zbor “Otok”, a prigodnim se stihovima prvi put predstavila i Udruga dramskih amatera “Josip Kosor”. Program su uvježbali Jan Valenćik i Mira Bošnjaković.

Vijence su položili i svijeće zapalili i brigadni general Dražen Šćuri, zamjenik zapovjednika HRZ i PZO, izaslanik HRZ i PZO i izaslanik ministra obrane Branka Vukelića, izaslanstvo grada Vukovara i grada Slavonskoga Broda, izaslanik Mijo Golubičić iz 108. br. HV, obitelji poginulih zrakoplovaca, pilota i padobranaca, obitelji poginulih Otočana, Udruga dragovoljaca Osječko-baranjske županije, pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda i postrojbe „Crne vrane“, suborci poginulih zrakoplovaca, pilota i padobranaca, UDVDR I HVIDRA Orašje, Klub branitelja Trpinjske ceste 1991., 109. br. HV, 1. satnija 2. bojne 109. br. HV, UDVDR VSŽ i Ogranak grada Otoka, HVIDRA Grada Otoka i izaslanstvo HVIDRE RH te Aero-klub Osijek.Povratak na prethodnu stranicu