gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

U VINKOVAČKOM GRADSKOM MUZEJU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE TRIJU OTOČANKI "OD MLADOSTI NIŠTA LIPŠE NIJE"
Srijeda, 01.09.2010.

Sinoć je u vinkovačkom Gradskom muzeja održana promocija još jedne vrijedne knjige koja se uklapa u otočku zavičajnu zbirku. Eva Silađi, Kata Šarčević i Anica Valenćik nisu samo članice poznate Ženske pjevačke skupine „Vezenke“, već su i autorice knjige OD MLADOSTI NIŠTA LIPŠE NIJE , knjige u kojoj su sažete pjesme, kazivanja i priče iz tradicijskoga života. Knjigu je izdalao Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, uz financijsku potporu Grada Otoka. Urednica Ivana Petričević u svom je pogovoru istaknula kako su te tri autorice svojim zapisima iskazale protest našoj ubrzanoj svakodnevici te su tako sačuvale žive tragove tradicijskoga oblika života. Knjiga je podijeljena na tri dijela. U prvom su dijelu knjige pučke pjesme Eve Silađi, a zatim slijede kazivanja i priče iz tradicijskoga života autorica Eva Silađi, Kate Šarčević i Anice Valenćik. Sve su pjesme podijeljene u devet ciklusa, a svi odražavaju slavoničnost kroz slike Slavonije, Otoka, običaja i slavonske duše. Knjizi je dodan i fotodokumentarij, biografije i bibliografije autorica te rječnik manje poznatih riječi.
Na predstavljanju knige okupili su se brojni gosti, predstavnici Grada Otoka, a sve je u ime Matice hrvatske iz Vinkovaca pozdravio njezin predsjednik dr. Dražen Švagelj. Program je vodila mr. sc. Ljubica Gligorević, a bila je tu recenzentica doc. dr. sc. Ružica Pšihistal te urednica knjige Ivana Petričević. Umjetnički je dio večeri uveličala Muška pjevačka skupina „Lipa“ iz Vinkovaca te Ženska pjevačka skupina „Vezenke“ iz Otoka.
Pučke autorice Eva Silađi, Kata Šarčević i Anica Valenćik zasigurno će nam osvijetliti sliku negdašnjeg načina života i pobuditi u nama promišljanja o vrijednostima tradicijskog načina života. Nadamo se kako će nadolazeći naraštaji u knjizi Od mladosti ništa lipše nije pronaći tradicijske vrijednosti na kojima su izrasli njihovi preci.Povratak na prethodnu stranicu