gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

PONOVNO OŽIVLJAVANJE OTOČKOG OGRANKA MATICE HRVATSKE
Četvrtak, 19.01.2006.

U srijedu 18. siječnja u općinskoj vijećnici Općine Otok je održana sjednica Inicijativnog odbora za pripremu Obnoviteljske skupštine Matice hrvatske Otok. Naime, Matica hrvatska je u Otoku osnovana još 1971. godine, ali je, posebice pred početak Domovinskog rata, prestala sa svojim aktivnostima.
- Više je opravdanih razloga za ponovnim oživljavanjem i utemeljenjem ovakve jedne respektabilne organizacije koja je tijekom povijesti obavljala značajnu ulogu u promicanju nacionalnog identiteta kako u domovini tako i u inozemstvu. I otočke utemeljitelje Matice početkom Hrvatskog proljeća 1971. godine upravu su rukovodile one smjernice utemeljene u pravila organizacije. Danas postoje živući utemeljitelji koji, doduše, žive u drugim sredinama, ali nam svojim radom umnogome mogu pomoći. Općina Otok poznata po bogatom kulturnom i društvenom životu sada ima priliku kroz Maticu hrvatsku objediniti sve kulturne, ljudske potencijale kojima doista obiluje i tako još više ojačati rad naglasio je Josip Šarić koji je izabran za predsjednika Inicijativnog odbora Matice hrvatske Otok do saziva Skupštine.
U Otoku i Komletincima već postoje evidentirani članovi Matice hrvatske u središnjici u Zagrebu, a do skupštine slijedi animiranje članstva, poglavito mladih. Također su istaknute smjernice programa rada, a jedna od glavnih inicijativa otočkog Ogranka Matice hrvatske bit će izdavačka djelatnost, tiskanje knjiga, brošura zavičajne tematike, godišnjaka i sl., kao i osnivanje određenih grupa s obzirom na afinitete članstva. Jedan od zaključaka inicijativnog odbora je i ponovno oživljavanje čitaonice koja je u Otoku postojala još 1907. godine. Ovakav respektabilan program s nizom planova bit će prezentirana na skoroj Osnivačkoj skupštini na kojoj Otočani očekuju nazočnost uvaženih čelnika središnjice Matice hrvatske te Društva hrvatskih književnika.

Željko Batarilović
Povratak na prethodnu stranicu