gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

ŠLJIVOVICA JOSIPA BOŽIČEVIĆA IZ OTOKA NAGRAĐENA SREBROM NA 17. NACIONALNOJ IZLOŽBI VOĆNIH RAKIJA I LIKERA
Ponedjeljak, 20.09.2010.

16. rujna 2010. godine u Vinkovcima je održana dodjela medalja XVII. nacionalne izložbe voćnih rakija i likera. Na ocjenjivanje je prijavljeno 38 uzoraka rakija i likera od 17 proizvođača. Nagrađeno je 37 uzoraka: 1 pismeno priznanje, 13 brončanih medalja, 17 srebrnih medalja i 6 zlatnih medalja. Najstariji uzorak na izložbi je šljivovica iz 1986. Franje Željezića iz Drenovaca, a taj je proizvođač nagrađen titulom šampiona za šljivovicu iz 2006. godine. Pristigle je uzorke ocjenjivala komisija u sastavu: Pavica Tupajić, Agronomski fakultet, Zagreb, predsjednica ocjenjivačke komisije, Miroslav Banić, Hrvatski zavod za mjeriteljstvo, Zagreb, Vesna Jurak, Badel 1862, Zagreb, Miroslav Ivanković, Feravino, Feričanci, Tanja Vuković, Vera Zima, Iločki podrumi d.d.
Ova je izložba za proizvođača Josipa Božičevića iz Otoka bila i više nego uspješna. Svoj je šljivik posadio 2006. godine, a već je prošlog ljeta ubirao prve plodove pa se Josip odlučio i na svoje prvo samostalno pečenje rakije koju je prijavio i na natječaj Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije. „Gazda Jozina šljivovica“ odlikovana je srebrnom medaljom što je u tako jakoj ovogodišnjoj konkurenciji iznimno velik uspjeh i poticaj za proširenje proizvodnje. Josip Božičević svoju je prvu rakiju proizveo uz naputke struke pa svoju uspješnost na toj važnoj izložbi jednim dijelom i tome pripisuje. Rakija je proizvedena tradicijskim načinom, nakon čega je destilacija ponovljena. Takvim se postupkom gotovo dvostruko smanjuje količina rakije, ali se uvelike povećava njezina kakvoća, na čemu Josip Božičević i stavlja naglasak. Šljive iz svog šljivika Josip već plasira na tržište, a cijela je priča s rakijom svojevrsni ekperiment koji je, prema osvojenom priznanju, već na svom početku uspio, a to daje poticaje za daljnju proizvodnju. Njegove su želje postati dijelom projekta „Put voćne kapi“ te na taj način proširiti priču o ovom najpoznatijem slavonskom piću.
Josip Božičević svestrani je predsjednik Udruge likovnih umjetnika „Otočki vir“ i član Udruge voćara i stanara pa je ovo priznanje i priznanje i za tu mladu Udrugu osnovanu prije nekoliko mjeseci.

M.B.


Povratak na prethodnu stranicu