gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

U BIOGRADU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA
Ponedjeljak, 04.10.2010.

Međunarodni je dan starijih osoba obilježen 1. listopada u Biogradu na Moru, u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Tim se povodom u dvorani Osnovne škole Biograd na Moru okupilo oko 300 sudionika, korisnika i provoditelja programa međugeneracijske solidarnosti, a na središnjoj je svečanosti sve u ime organizatora pozdravio i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić. Čestitajući Međunarodni dan starijih osoba, koji su Ujedinjeni narodi proglasili prije točno 20 godina, podsjetio je da je Vlada Republike Hrvatske u prilog jačanja uloge zajednice u osiguravanju kvalitetnijeg i sigurnijeg starenja i socijalne uključenosti starijih osoba, predložila programe međugeneracijske solidarnosti "Pomoć u kući starijim osobama" i "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama", koje provodi resorno ministarstvo ". Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti do sada je ugovorilo suradnju na provedbi 83 programa međugeneracijske solidarnosti kojima je obuhvaćeno 15100 korisnika, a na pružanju usluga tim korisnicima zaposleno je 1000 osoba, uglavnom iz teže zapošljivih skupina i s područja provedbe programa", istaknuo je ministar Ivić, dodavši da je, unatoč gospodarskoj krizi, ove godine osam programa više. Podsjetio je da se navedeni programi provode već sedmu godinu, zaključivši kako to pokazuje kontinuiranu brigu Vlade o skrbi za starije osobe te je zahvalio svima koji s tolikim entuzijazmom i zajedništvom podupiru ostvarenje tog zajedničkog cilja, kao i domaćinima ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.
U ime domaćina okupljene su pozdravili zadarski župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez te su također istaknuli važnost skrbi za starije osobe, kako na državnoj tako i na regionalnoj, odnosno lokalnoj razini. U Zadarskoj se županiji provode četiri programa međugeneracijske solidarnosti, a programima je obuhvaćeno 625 korisnika i zaposleno je 40 osoba. Biograd na Moru provodi programe međugeneracijske solidarnosti od 2008. godine te skrbi o 200 korisnika i zapošljava 12 djelatnika. Za programe u Zadarskoj županiji do sada je ukupno iz Državnog proračuna osigurano 3.200.000,00 kuna, a u cijeloj Republici Hrvatskoj za provedbu tih programa Vlada RH osigurala je oko 45 milijuna kuna.
Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji se drugi put obilježava u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, prvi je put dodijeljeno "Priznanje za izvrsnost" najboljim timovima izvoditelja programa međugeneracijske solidarnosti, s ciljem poticanja izvrsnosti u radu i pružanju usluga. Priznanje i staklenu plaketu dodijeljenu najboljem timu izvoditelja programa "Pomoć u kući starijim osobama" ministar Ivić uručio je voditeljici tima Grada Iloka Blaženki Gazafi, a za program "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" priznanje je primila voditeljica tima Grada Buzeta Sanja Rupena. Predstavnice nagrađenih timova zahvalile su svojim suradnicima na provedbi programa, kao i Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koje im je omogućilo da sudjeluju u tim vrijednim programima.
U Gradu Otoku provode se programi Dnevni boravak i Pomoć u kući starijim osobama pa su na obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba bili i domaći predstavnici. Bila je to domaćica Dnevnog boravka Ivana Blašković, gerontodomaćica Marica Klarić te voditelj programa „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ Tomislav Vican. U Gradu Otoku kroz te se programe skrbi za oko 250 korisnika.
Povratak na prethodnu stranicu