gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA OTOK
Ponedjeljak, 23.10.2006.

Otvaranje ispostave HZZO-a i HZMO-a

U subotu 21. listopada održana je sjednica Gradskog poglavarstva Otok na kojoj su čelnici najviše razgovarali o Elaboratu za utemeljenje Srednje škole u Otoku. Izvjestitelj, stručni suradnik grada i autor elaborata mr. sc. Ivan Karaula naglasio je kako je činjenica da Otok dobivanjem statusa grada ima nesumnjivu razvojnu funkciju pa je utemeljenje škole logičan slijed. Naglasio je kako i Vukovarsko-srijemska županija u svom prostornom planu Otok promatra kao područni centar te da on ima veliko gravitacijsko područje. Tradicija razvoja školstva postoji još prije dvjesto godina pa sve do novijeg doba kada je u Otoku utemeljen vrtić kao odgojno-obrazovna ustanova. Karaula ističe kako je i dobna struktura Otoka po demografskim pokazateljima zrela populacija, a ne, kako je nažalost slučaj u Slavoniji, staračka. No, najznačajniji je čimbenik po riječima mr. Karaule činjenica da više od 1500 učenika iz Otoka i susjednih općina putuje u udaljena mjesta, najčešće u Vinkovce. Pod pretpostavkom da se svega dvadeset posto ovih učenika odluči za školovanje u Otoku, to bi značilo oko 300 učenika za buduću otočku školu što je zavidna brojka s obzirom na Hrvatski obrazovni nacionalni standard po kojem su manje škole s manjim brojem razrednih odjeljenja prioritet.

- Utemeljenje otočke srednje škole u tom smislu ne bi značilo nikakvu konkurenciju Vinkovcima ili Županji. Upravo suprotno, došlo bi do rasterećenja te bi to umnogome pomoglo općem obrazovanju stanovništva u našoj županiji koje je po tom pitanju najslabije u Hrvatskoj zaključio je Karaula napominjući kako 50 posto Gunjanaca odlazi na školovanje u Brčko. Njihovi roditelji iako svjesni činjenici da im školovanje njihove djece u inozemstvu neće biti priznato u Hrvatskoj, odlučuju se za ovaj korak ponajprije iz materijalnih razloga. Buduća škola u Otoku i njima bi na taj način mogla olakšati životne poteškoće.

Gradski čelnici prihvatili su elaborat ocijenivši ga stručnim te predložili nadopunu da se pokuša specificirati koja bi to škola bila najbolja za potrebe ovog kraja i zainteresiranosti potencijalnih učenika te da se nadopuni poglavljem o tome što grad Otok može u tom pogledu ponuditi.

Nakon prošle sjednice poglavarstva gradska uprava na dvadesetak adresa odaslala je dopise za pokretanje postupaka za osnivanje ispostava ureda državne uprave, tijela područne samouprave i drugih institucija. Već su pristigla dva pozitivna rješenja pa će se uskoro u Otoku kada se prilagodi prostor njihovim potrebama biti otvorena ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

- Ovo još jednom potvrđuje da smo bili u pravu kada smo isticali realnost za osnivanje raznih institucija koje čine gradski sadržaj. Sada imamo slatke brige jer nam nedostaje prostora za sve urede. Izgradnjom Doma kulture za čiju je gradnju natječaj gotov i koja će biti započeta ove godine trajno ćemo riješiti ove poteškoće, a do tada postoji nekoliko alternativnih rješenja naglasio je gradonačelnik Josip Šarić.

Članovi poglavarstva prihvatili su Prijedlog rebalansa proračuna za 2006. te Prijedlog odluke o njegovu izvršenju.

Željko Batarilović
Povratak na prethodnu stranicu