gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

STOP NASILJU!
Ponedjeljak, 22.11.2010.

Svjetski dan borbe protiv nasilja nad djecom 19. studenog obilježen je u OŠ Josipa Lovretića Otok javnom tribinom pod nazivom STOP NASILJU !
Tribina je organizirana za učenike sedmih i osmih razreda i njihove roditelje. Kako MUP Republike Hrvatske tijekom mjeseca studenog provodi kampanju Živim život bez nasilja, ova je tribina bila prilika za nastavak vrlo uspješne dosadašnje suradnje naše škole i PP Otok.
Obzirom na zajednički cilj, smanjiti sve učestalije nasilje među vršnjacima, ovakav vid suradnje nije samo poželjan nego i potreban. Nazočne je pozdravila zamjenica ravnateljice, gospođa Marina Beuk, zatim se prigodnim riječima obratila pedagoginja Lidija Almaš.
Predavanje popraćeno brojnim napisima iz tiska, fotografijama i primjerima iz života, održala je učiteljica Daria Gongeta, a vrlo je dojmljiv bio scenski izraz učenika.
Nakon toga su djelatnici Policijske postaje Otok, gospodin Mijatović, Džijan i Abramović, govorili o posljedicama nasilja, zakonskim odradbama koje ga prate, kako se može pomoći žrtvi nasilja, kako reagirati kao promatrač, komu i kada se obratiti zbog nasilja.
Govorilo se i o zanemarivanju djece, prikazani su kratki filmovi, a sve je završilo pjesmom Srebrnih krila "Nek živi ljubav".
Tema je vrlo aktualna, sveprisutna i traži ozbiljan pristup, dijalog i suradnju u više smjerova.
Sudionici su pokazali veliko zanimanje i vrlo je izgledno da će se upriličiti nove tribine u koje će biti uključeni ostali učenici i roditelji.
Ako u narednih nekoliko dana spriječimo bar jednu tuču, uvrede i ponižavanja djece, napravili smo korak na dugom putu sprječavanja nasilja među vršnjacima.
Zaključak: sklonost nasilju djeca ispoljavaju u različitom uzrastu pa o tomu nikada nije rano i nije dovoljno govoriti. Za nasilje nema opravdanja! Žrtvi nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja treba pomoći! Svi smo jednako odgovorni!

Daria Gongeta,učiteljica mentorica
Povratak na prethodnu stranicu