gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

OTOČKI UMJETNICI SUDJELOVALI NA 4. HUMANITARNOJ KOLONIJI, IZLOŽBI I AUKCIJI "UMJETNIČKI IZRIČAJ DLIJETOM, KISTOM I PEROM U OBRANI DOMOVINE"
Četvrtak, 09.12.2010.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, na čelu s ministrom Tomislavom Ivićem, bilo je pokroviteljem realizacije 4. humanitarne kiparsko-slikarske kolonije „Umjetnički izričaj dlijetom, kistom i perom u obrani domovine“ koja se održala u sklopu 15. SŠNIDOR-a održanog u Zadru 2009. godine. 6. prosinca ove godine u hotelu Westin u Zagrebu organizirana je izložba pod nazivom „Umjetnošću do ključa istine i slobode“. Na toj su izložbi sudjelovala 44 autora, a predstavljeno je čak 99 radova. Osam je radova pridruženo u fundus HVIDR-e, 14 je ponuđeno na aukciji koja se održala u sklopu izložbe, dok su ostali radovi imali unaprijed određenu cijenu. Izložbu je otvorio potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks. Sva su prikupljena sredstva namijenjena obrani hrvatskih branitelja i pomoći onim braniteljima koji joj nisu riješili svoj status. Za Otok je taj događaj bio posebno važan jer je upravo jedan od najpoznatijih otočkih umjetnika, ujedno i invalid Domovinskoga rata, kipar Antun Ferbežar Tonča bio voditelj tih događanja, a sudjelovali su i članovi Udruge likovnih umjetnika „Otočki vir“ iz Otoka. Prema njegovim je riječima organizacija bila iznimno uspješna, a sve je pomagao i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.
Josip Palada, književnik i ratni zapovjednik postrojbe „Satnija hrvatskih umjetnika“, u predgovoru katalogu izložbe zahvalio se svim prijateljima braniteljima za sve radosti i ljepote koje su darovali od srca, ali i svima onima koji imali čast otkupiti neko od tih s ljubavlju nastalih umjetničkih ostvarenja u koje su ti samonikli i školovani talenti ugradili svoje srce.Povratak na prethodnu stranicu