gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

OBJAVLJENA KNJIGA „GORKA VODA“ AUTORA MARINA BENAKOVIĆA
Ponedjeljak, 23.05.2011.

Ovoga je vikenda Otočanima predstavljena još jedna knjiga u bogatoj izdavačkoj djelatnosti našega grada. To je knjiga „Gorka voda“ autora Marina Benakovića. Ta je promocija poseban značaj imala i za Gradsku knjižnicu Otok jer je upravo u subotu bila prva promocija u toj novoj gradskoj ustanovi. Marin Benaković poznat je po pričama koje je nekoliko godina objavljivao u Otočkom listu, a one su sad sabrane u zbirku „Gorka voda“. Promocija ove knjige održana je u kripti župne crkve. V. d. ravnateljice Gradske knjižnice Otok Marijana Barnjak pozdravila je sve prisutne i zahvalila se na odazivu. Sve je goste pozdravio i Mirko Martinović, tajnik Grada i jedan od inicijatora ideje nastanka ove knjige. Gospodin Martinović osvrnuo se na dosadašnju izdavačku djelatnost koja je u našem gradu iznimno razvijena i važna grana u kulturi, a ova je promocija još jedan važan događaj i u programu ovogodišnjeg Otočkoga proljeća.
Na samu se knjigu osvrnula urednica Mira Bošnjaković koja je istaknula kako je autor prirodni melankolik i kako intenzivno promatra život oko sebe i proučava ga na svoj način. U svojim novelama autor iznosi svoj odnos prema ljudima, prema svijetu koji ga okružuje, ali donekle otkriva i vlastitu intimu koju u živom susretu s ljudima ljubomorno čuva. Marin Benaković usmjerava se na tamniju stranu života. To je svojevrsna pobuna protiv urabanizacije sela, a Slavonac je postao nesretnik kojega je život razočarao. Tradicija je nestala, isto kao i vrijednosti usađene roditeljskim odgojem. Marin svoje novele smješta u suvremeno doba u kojem nema veće razlike između sela i grada.
Na promociji je i bio i otočki gradonačelnik Josip Šarić. Gradonačelnik je izrazio svoje zadovoljstvo knjigom „Gorka voda“, ali je, također, istaknuo i važnost takvih događanja u našem gradu. Kultura predstavlja identitet jednog grada, a naš se grad može podičiti bogatom manifestacijom Otočkoga proljeća koja je ove godine punoljetna. Na kraju se obratio i sam autor koji se zahvalio svima koji su mu pomogli u realizaciji knjige. Posebno je dirljiva bila i njegova misao na kraju. Marin je istaknuo kako nam je svima važna ljubav i razumijevanje, a on je, iako često do sada nije bilo tako, nakon svih toplih riječi te večeri, posebno ispunjen i sretan. Za umjetnički su dio programa bili zaduženi članovi Zbora mladih Gracija te tamburaši KUD-a „Josip Lovretić“ iz Otoka. Program je vodio i citate iz knjige čitao Ivan Vrbat. Knjiga „Gorka voda“ iz autorovih je ruku darovana svima koji su došli na promociju, zahvaljujući i financijskoj potpori Grada Otoka.
Povratak na prethodnu stranicu