gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

U OTOKU ODRŽANA TERENSKA NASTAVA U SKLOPU SEMINARA FOLKLORA PANONSKE ZONE
Srijeda, 24.08.2011.

Vodeći se riječima Josipa Lovretića iz monografije Otok, skupina entuzijasta i zaljubljenika u otočku tradiciju ugostila je u nedjelju 21.08.2011. sudionike Seminara Panonske zone koji se tradicionalno u organizaciji KC Gatalinka održava u Vinkovcima. Ova terenska nastava bila je promicanje otočke baštine kao i riječi i djela Josipa Lovretića.
Sam početak ove nastave bio je u kući gospodina Joška Bašića koji od 1964. skuplja stare predmete, a čija je zbirka zaštićena i priznata od Ministarstva kulture RH kao kulturno dobro RH. Na ovom mjestu sudionici su mogli naučiti puno toga o starim i zaboravljenim predmetima.
Slijedeća postaja je bila župna crkva sv. Antuna Padovanskog u kojoj je prečasni Antun Knežević, župnik i dekan otočki održao ogledno predavanje o unutrašnjosti naše "šokačke katedrale" kao i o samoj povijesti župe. Seminarci su zatim odigrali kolo kod spomenika na otočkom trgu kao što su nekada još u doba Lovretića Otočani na istom mjestu igrali, što potvrđuje slika koja se nalazi u monografiji Otok.
Terensko predavanje o otočkom ruhu održano je u dvorištu obiteljske kuće Trbljanić - Andrićevih uz svesrdnu pomoć domaćica : Anice Trbljanić - Andrićeve (rođ. Sotinac), Katice Trbljanić - Andrićeve (rođ. Kovačić - Matagina), Maje Trbljanić - Andrićeve, Mire Trbljanić - Andrićeve, Ane Kovačić - Matagine (rođ. Štivičević) i Eve Trbljanić - Vukove (rođ. Gorjanac - Gorjančeva). Na ovom mjestu sudionici su mogli vidjeti ljepotu otočkog ruha iz obiteljske riznice obitelji Trbljanić - Andrićevih, kao i naučiti način izrade i u kojim se prilikama pojedino ruho nosilo. Hvala im! Nakon iscrpnog istraživanja ruha i okrjepe Andrićevom rakijom starom 40 godina skupina se uputila u otočku suvaru gdje ju je ponovno dočekao gospodin Bašić koji je sudionicima objasnio sam način funkcioniranja ovog mlina kojeg su pokretali konji.
Poslije meljave, skupina se s pjesmom uputila u obiteljsko dvorište Kate Lombarović - Stevanove, gdje su nas dočekale otočke kazivačice: Eva Silađi (rođ. Sikiričić), Ana Balić (rođ. Petrinović - Petrova), Anica Lukinac - Ilarkova (rođ. Matijašević), Marica Crnković - Jurina (rođ.Gradinac), Ljubica Lombarović - Đurkova, Marica Kovačić - Marinkova (rođ. Šajnović - Šimina) i Mara Crnković - Jurina, kao i istinski čuvari otočke tradicije tamburaši otočkog Kud-a i djevojke Ines Kovačić - Marinkova i Ilona Ćutuk koje su bile spremljene u otočke kraljice. Nakon predstavljanja kazivačica uslijedilo je učenje o otočkim plesovima i pjesmama koje su kazivačice spontano s ljubavlju i željom za prenošenjem znanja pokazale, te se na taj način makar malo vratile u otočku prošlost i svoje mlade dane. Hvala im!
Posljednja postaja ovog edukativnog obilaska Otoka bila je na stanu- budućem turističkom objektu obitelji Kovač, koji će sigurno upotpunjavati turističku ponudu Otoka i Županije, a sigurno i RH. Na tom prostoru sudionici su imali priliku jahati konje koje ova obitelj uzgaja.
Ova terenska nastava je dakako na ponos i diku Otočana koji još žive i čuvaju tradiciju, a također kvalitetno edukativno iskustvo sudionika Seminara koji su iz Otoka sa sobom ponijeli novostečena znanja i divne uspomene!

Ivan Vrbat
Povratak na prethodnu stranicu