gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

ŠTO NAM DONOSI ČLANSTVO U EUROPSKOJ UNIJI?
Petak, 09.12.2011.

Završetkom pregovora 30. lipnja 2011. Hrvatska je prošla još jednu zahtjevnu dionicu na svojem putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Rezultati skoro šestogodišnjih pregovora sadržani su u Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji kojeg su danas potpisali najviši predstavnici Hrvatske i država članica Europske unije.

 

Konačnu odluku o tome hoće li Hrvatska doista postati 28. članica Europsk unije donijet ć hrvatske građanke i građani na referendumu koji će biti raspisan nakon potpisivanja Ugovora.

 

Nakon pozitivnog ishoda referenduma, slijedi postupak potvrđivanja Ugovora u Hrvatskom saboru i u svim državama članicama Europske unije, sukladno njihovim ustavnim odredbama. Nakon što ga svih 27 država članica i Hrvatska ratificiraju, Ugovor će stupiti na snagu, čime će Hrvatska 1. srpnja 2013.  godine i službeno postati punopravna članica Europske unije.

 

Kao doprinos informiranju hrvatske javnosti o promjenama koje će punopravno članstvo donijeti Hrvatskoj i njezinim građanima Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pripremilo je publikaciju koja nastoji pružiti pregled rezultata pregovora po svim pregovaračkim poglavljima.

 

Publikaciju možete pročitati ovdje.

 
Povratak na prethodnu stranicu