gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

ODRŽAN OKRUGLI STOL „MOŽE LI ŽENA U RURALNIM KRAJEVIMA BITI USPJEŠNA PODUZETNICA“
Petak, 16.12.2011.

U Otoku je 15. prosinca održan okrugli stol na temu „Može li žena u ruralnim područjima biti uspješna poduzetnica“. To je događanje organizirala Udruga „Hrvatska žena“ Otok, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Predsjednica otočke udruge žena Marija Čepo pozdravila je gradonačelnika Šarića i sve goste kojima je izrazila dobrodošlicu u Otok i Vukovarsko-srijemsku županiju. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predstavljala je načelnica odjela u Upravi za malo gospodarstvo Ana Vincent Šepić, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Karmen Sinković koja je ujedno bila i moderatorica te Ljubica Kangrga, savjetnica za financiranje i kreditiranje iz Hrvatske obrtničke komore. Predsjednica Čepo predstavila je Udrugu „Hrvatska žena“ Otok osnovanu 2004. godine. Udruga se bavi promicanjem kulture, tradicije, organiziranjem raznih tribina i edukacijom žena, članice posjećuju sajmove i manifestacije po cijeloj zemlji, a udruga često organizira i humanitarne akcije. Gradonačelnik Šarić u svom se pozdravnom govoru osvrnuo na ulogu žene u sferama poduzetništva. U Otoku sve ustanove koje vode žene, jako dobro posluju. To su škola, vrtić i knjižnica. Prema tome, žena može biti jako uspješna u poduzetništvu. Otok je mali grad koji prerasta iz ruralne u urbanu sredinu ne samo u vizualnom smislu, već se to mijenja i u svijesti građana. Najveći je problem zapošljavanje žena srednje životne dobi. Žene su u ruralnim krajevima danas izrazito emancipirane i nema velike razlike između žena u ruralnim i urbanim krajevima.
Moderatorica Karmen Sinković istaknula je kako žene treba osnažiti i dati im poticaj kako bi se upustile u poduzetništvo. Ana Vincet Šepić u svom je pozdravnom govoru naglasila kako je Hrvatska vlada podržala Strategiju razvoja ženskog poduzetništva 2010.-2013. godine kojoj je cilj značajno povećanje broja žena koje pokreću poslovne pothvate i podizanje razine poduzetničke aktivnosti žena. Istaknula je i kako mnogo više poduzetničkih aktivnosti koje pokreću žene posluju uspješnije i puno manje propadaju. Upornost, strpljivost, spremnost na česta odricanja, što se traži od poduzetnika, često odgovara karakteru žena. Brojne su mogućnosti za razvoj ženskog poduzetništva i u fondovima EU, a Hrvatska je kandidirala nekoliko projekata. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ove je godine dodijelilo 10 milijuna kuna potpora, a to je najveći broj do sada.
Hrvatska je obrtnička komora krovna institucija 116 udruženja i 20 komora u svim županijama, a njezina se djelatnost ogleda u promidžbi obrtničkih proizvoda na sajmovima, omogućavanju polaganja majstorskih ispita, poticanju razvoja svih grana obrtništva, pa tako i obrtništva među ženama. Savjetnica za financiranje i kreditiranje u Hrvatskoj obrtničkoj komori Ljubica Kangrga istaknula je kako je danas u obrtništvu 30 % žena i nužno je riješiti probleme koji žene sputavaju u tome da se više uključe u poduzetništvo. Nakon uvodnog je dijela moderatorica Sinković otvorila i raspravu u kojoj su žene govorile o svojim iskustvima u poduzetništvu. Mogla su se tu čuti iskustva obrtnica, poduzetnica u raznim djelatnostima, pozitivne i negativne strane.
Zaključak je kako žene treba upoznati s pogodnostima koje mogu ostvariti kroz fondove EU i kroz poticaje hrvatskih ministarstava, a za sve to postoje razne savjetodavne službe.
U Restoranu „Otok“ bila je postavljena i izložba radova otočke udruge žena, Ivanke Šebalj iz Komletinaca te Udruge za očuvanje baštine „Slavonika“ iz Našica.

 

Foto galeriju možete pogledati ovdje.
Povratak na prethodnu stranicu