gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

UDRUGA "HRVATSKA ŽENA" OTOK OBILJEŽILA DAN MIMOZA
Utorak, 07.02.2012.Prodajom cvijeta mimoze u središtu Otoka Udruga „Hrvatska žena“ obilježila je peti hrvatski Dan mimoza kojeg je hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.
Simbolika nježnog cvijeta upućuje na nužnosti edukacije, cijepljenja i probira raka vrata maternice. Cilj je akcije senzibilizirati javnost o primarnoj i sekundarnoj prevenciji raka vrata maternice te povećanj posjeta žena u polikliničkim ginekološkim ordinacijama, što svakako pridonosi smanjenju pojavnosti raka vrata maternice koji je u značajnom porastu. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli 400, a umre gotovo 200 žena. Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih 5 godina. Od 1 200.000 žena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418.000 godišnje napravi PAPA test. To znači da 2/3 žena ne provodi redovite kontrole, a dodatni problem je što se uvijek testiraju iste žene. Rak vrata maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije. Budući da HPV infekcija obično nema znakova ili simptoma, većina zaraženih osoba toga nije ni svjesna. Većina infekcija HPV-om otkrije se tek s abnormalnim nalazima Papa testa. Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju HPV i rak vrata maternice, pa se u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma može dokazati infekcija HPV-om.Oko 630 milijuna ljudi diljem svijeta inficirano je HPV-om, a prema rezultatima nekih ispitivanja u Hrvatskoj HPV-om je zaraženo oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca.
Predsjednica je Udruge "Hrvatska žena" Otok Marica Čepo zadovoljna odazivom građanki i građana te sredstvima prikupljenim od prodaje cvijeta mimoze. Naglašava kako je Otok, uz druge gradove u Hrvatskoj, postao grad koji je osviješten o teškim i zloćudnim bolestima od kojih danas boluju brojne žene.

Povratak na prethodnu stranicu