gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

INES KOVAČIĆ-MARINKOVA POBJEDNICA U KATEGORIJI CURE NA ZIMSKOM SPREMANJU U ANTINU
Četvrtak, 09.02.2012.

14.siječnja održana je 13. po redu manifestacija „Zimsko spremanje" u Antinu. Revija tradicionalnog ruha natjecateljskog je karaktera, a nagrade se dodijeljuju u tri kategorije – cure, snaše i momci. Pobjedu je u kategoriji cure odnijela Otočanka Ines Kovačić-Marinkova.
„Može izumrijeti selo ali ne i običaji...“ bile su riječi predsjednika stručnog ocjenjivačkog suda Antuna Božića, koje su najavile pobjedu otočanke Ines Kovačić - Marinkove za najbolje nošeno i predstavljeno ruho u kategoriji djevojaka. Uz Božića stručni ocjenjivački sud činili su Branka Uzelac, etnologinja i viša kustosica muzeja Đakovštine u Đakovu te prof. Josip Forjan, ravnatelj Radionice i posudionice narodnih nošnji u Zagrebu.

Ovom pobjedom, još jednom, odano je priznanje ljudima koji se srcem trude u ovom modernom vremenu koje previše ne mari za tradicionalne vrijednosti, očuvati izvornost otočkih običaja, ruha i zavičajnog govora koje je Ines svojim držanjem i poznavanjem uspješno predstavila pred stručnim sudom i publikom.

Ines je bila spremljena u izvorno otočko korizmeno ruho koje se nosilo u razdoblju od 1930. godine do 60 tih godina prošlog stoljeća. Tako da postoje očite razlike od vremena u koje je Josip Lovretić pisao svoju poznatu monografiju „Otok“, a koje je bilo vrijedno pokazati jer su i one dio našeg nasljeđa. Ruho se nosilo na Veliki petak, na obrede i „ljubit Bogu“. Sastoji se od dvojih donjih skuta, velikih i malih, pri porubi rasplitanih, pole sastavljane priplitom, krajem porube heklana čipka. Gornja skuta – vezenka crnom pređicom u šest stupova uzduž križića, sastavita od sedam pola tkanja, pri porubi rasplitana, krajem porube heklana čipka. Opasana mrkom tkanicom i mrkim zapregom, za pojasom velika heklana maramica. Oplećak je švapskih rukava sa heklanom čipkom, pri porubi rasplitan, preko njega listerska bluza i kožušak. Pokrivena u crnu svilenu maramu na grane. Na nogama štrinfle na čičke i čorape zrnjicom. U ruci mala heklana maramica i jaja te patrice i mrki stonjičić. Inače, specifičnost Otoka je u tome da su se djevojke ponavljale u uzduž vezenke baš na Veliki petak prilikom večernjih obreda, a tijekom korizme uvijek bile pokrivene glave.

Ivan Vrbat
Povratak na prethodnu stranicu