gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

VII. KRIŽNI PUT MLADIH ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE
Ponedjeljak, 26.03.2012.

Oko 3100 mladih među kojima i 120 Otočana sudjelovalo je 24. ožujka na VII. Nadbiskupijskom križnom putu od Lovasa do Iloka. Ovogodišnja dionica križnog puta iznosila je 22 kilometra, a mladi su hodajući prošli kroz mjesta Lovas, Opatovac, Mohovo, Šarengrad te Ilok. Kolonu su pratili policajci PP Tovarnik i Ilok, članovi HGSS te animatori redari.
Geslo ovogodišnjeg križnog puta bilo je "Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil, 4,13). Četrnaest je postaja križnoga puta bilo prožeto razmišljanjima o odrastanju i sazrijevanju mladih te svim teškoćama i križevima s kojima se na tom putu susreću. U Lovasu kod crkve sv. Mihovila, mladi su molili prvu postaju križnoga puta. Druge su postaje bile uz križeve krajputaše, križeve posvećene poginulima u Domovinskom ratu, kapelice i crkve, Nikole Tavelića u Mohovu te sv. Petra i Pavla u Šarengradu. Hodajući i razmatrajući postaje križnoga puta koji započinje Isusovom osudom na smrt, a završava pribijanjem na križ i umiranjem, mladima su upućene snažne poruke o životu i suvremenom svijetu u kojem se često osjećaju obespravljeno, nedoraslo, izgubljeno, usamljeno, zbunjeno i obeshrabreno. Posebno je dirljivo bilo u Šarengradu gdje su mlade dočekali članovi zajednice Cenacolo koji su im posvjedočili o problemu s ovisnošću, obraćenju i pronalasku spasa u Kristu. Zadnju su postaju mladi molili kod crkve sv. Ivana Kapistrana u Iloku. Završna je misao križnog puta da „dok god smo živi možemo učiti, napredovati, postati bolj ljudi, bolji prijatelji, kolege, supružnici, roditelji...Nikad nije kasno za dobre odluke, za akcije koje će nam usmjeriti život na bolje...Svaki novi dan, šansa je za novi početak, za sretnije sutra..Svaki novi dan je nova prilika za susret s Bogom kroz molitvu, pjesmu, misu...I kroz dobre i kroz loše dane, Bog bdije nad nama...Osjećamo njegovu prisutnost koja nam pruža sigurnost i ulijeva nadu i daje vjeru da sve možemo u Onome koji nas jača“.
Nakon križnog puta uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić, a svetu je misu svojim pjevanjem uveličao zbor "Damjan" iz Vukovara.

Jelena Zovak

Povratak na prethodnu stranicu