gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

U knjižnici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Komletincima obilježena je Noć knjige
Utorak, 24.04.2012.

U ponedjeljak 23. travnja 2012. godine od 20.00 do 23.00 u školskoj knjižnici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Komletincima održana je Noć knjige pod nazivom Čaroban svijet knjiga. Ova se lijepa manifestacija po prvi puta održava u Hrvatskoj, a osmišljena je s namjerom da se na Međunarodni dan knjige i autorskih prava 23. travnja ujedine knjižnice i knjižare s raznovrsnim i zanimljivim kulturnim programom, promovirajući knjigu i čitanje. Organizatori su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Moderna vremena Info i udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA.
Naša je knjižnica jedina školska knjižnica na području Vukovarsko – srijemske županije koja se priključila manifestaciji. Zanimljiv program okupio je stotinjak posjetitelja koji su mogli vidjeti pano na temu Čaroban svijet romana, usporediti popise lektire iz 1972. i danas i prolistati knjige za lektiru iz 70 – tih godina prošlog stoljeća. Učenici 3. razreda i njihova učiteljica Snježana Matak predstavili su posjetiteljima svoje viđenje projekta Čitamo mi u obitelji svi, a učenici 6. razreda i članovi Kluba učenja i čitanja govorili su na temu Volim čitati i Volim lektiru. Posebno je bilo zanimljivo čuti odrasle koji su se prisjećali knjiga koje su obilježile njihovo djetinjstvo, a prava je poslastica bila gospođa Jasna Held, naša gošća iz Dubrovnika, jedina hrvatska profesionalna pripovjedačica bajki, koja je održala dvije pripovjedaonice za male i velike. Uz prigušeno svjetlo noćnih svjetiljaka i romon kiše po prozorima to je za sve nas bio nezaboravan doživljaj!
Čitali smo i ulomke iz zanimljivih knjiga, a posebno nam se svidio ulomak iz knjige Melite Rundek Psima ulaz zabranjen u kojem najbolja knjižničarka na svijetu zabrinuto postavlja dijagnozu tati jednog Tomice: on boluje od strašne bolesti Imaginatio destructiva progressiva – Poremećaj mašte zbog nedostatka vitamina iz bajki i priča, a obolio je zato što „…dugo, dugo, dugo nije čitao. Dvadeset godina, možda i više!“ Ukoliko netko, ne daj Bože, i kod sebe prepozna simptome ove grozne bolesti, neka se što prije uputi u najbližu knjižnicu i potraži si lijek u čarobnom svijetu knjiga!

 

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Katica Novoselac
Povratak na prethodnu stranicu