gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

ŠAMPION XII. OTOČKE KULENIJADE KULEN ĐURE VLAOVIĆA IZ SLAKOVACA
Nedjelja, 01.07.2012.

Dvanesta je Otočka kulenijada održana 29. lipnja 2012. svečanom priredbom u dvorani Elegant u Poduzetničkoj zoni u Otoku. Kulenijadu su i ove godine organizirali Grad Otok i Udruga uzgajatelja crne slavonske pasmine svinja. Od 52 prijavljena kulena šampionom je proglašen kulen Đure Vlaovića iz Slakovaca, vicešampionom kulen mesnice As iz Županje, a zlatno je odličje za svoj kulen dobio i Ilija Jelović, također iz Županje. Slijedila se već uvriježena procedura dostave kulenova te ocjenjivanje kakvoće uzoraka koje je izvršeno u srijedu 27. lipnja. Ocjenjivačko povjerenstvo od tri člana činili su predsjednik povjerenstva prof. dr. sc. Đuro Senčić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te članovi povjerenstva dr. sc. Mario Škrivanko, znanstveni suradnik Veterinarskog zavoda Vinkovci i dr. vet. med. Marko Novoselac, državni veterinarski inspektor. U ime Povjerenstva govorio je prof. dr. sc. Đuro Senčić koji je pozdravivši sve goste, obrazložio rezultate natjecanja, objasnio što je Povjerenstvo ocjenjivalo (izgled vanjske površine, čvrstoću, jedrinu, izgled presjeka, okus i miris kulena) te ukazao na najčešće pogreške u spravljanju kulenova. Okupljenim se gostima i kulenarima obratio i gradonačelnik Otoka te predsjednik Organizacijskog odobra Otočke kulenijade Josip Šarić koji je poželio dobrodošlicu svima te pozdravio uvažene goste potpredsjenika hrvatskog Sabora Tomislava Čuljka, župana Božu Galića, sudca Ustavnog suda Marka Babića, gradonačelnike i načelnike općina, članove Gradskog vijeća Grada Otoka, predstavnike Udruga, a posebno brojne kulenare koji su se i ove godine odazvali na Otočku kulenijadu. Glavni je pokrovitelj XII. Otočke kulenijade župan vukovarsko-srijemski Božo Galić u svom pozdravnom govoru posebno naglasio kako treba učiniti sve da se kulen kao vrhunska slavonska delicija zaštiti i kao takav plasira u Europsku uniju. Ovogodišnju je kulenijadu otvorio potpredsjendik hrvatskog Sabora Tomislav Čuljak, uručivši pehare za šampiona i vicešampiona kulenijade.
Andrija Šokočević, predsjednik Udruge uzgajatelja crne slavonske pasmine svinja i Samson Andabaka, tajnik Udurge, uručili su priznanja i medalje. Ove je godine uručeno 24 brončane medalje, 24 srebrne medalje, te 1 zlatna medalja.
Nakon završetka službenog dijela programa uslijedila je degustacija kulenova. Okupljene je goste zabavljao tamburaški sastav Tambura bend. Modna se kreatorica Ivanka Šebalj pobrinula se za izvrsnu etno-modnu reviju, djevojke su u dva izlaska nosile prekrasne etno-kreacije plijenivši pozornost gostiju. Voditelji programa bili su Marijana Barnjak i bać Roka.

 

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Jelena ZovakPovratak na prethodnu stranicu