gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

OBILJEŽEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA
Nedjelja, 05.08.2012.

Izaslanstvo je Grada Otoka zajedno s braniteljskim udrugama položilo vijence i zapalilo svijeće podno spomenika poginulim braniteljima u Otoku i Komletincima povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
Prije sedamnaest godina, točno u podne, na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava čime je vojno-redarstvena akcija Oluja dosegnula svoj vrhunac. Akcija je započela 4. kolovoza u ranim jutarnjim satima, a za samo 84 sata hrvatska je vojska vratila okupirana područja u svoj ustavnopravni poredak. Gotovo dvjesto tisuća vojnika sudjelovalo je u operaciji Oluja. Poginulo je 174, a ranjeno je 1430 pripadnika hrvatskih snaga. Oslobođeno je 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.
Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti kao državni blagdan slavimo od 1996. godine. Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 15. svibnja 2008. Novi je naziv blagdana Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Jelena Zovak

Povratak na prethodnu stranicu