gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

OTKRIVEN SPOMENIK DR. FRANJE TUĐMANA
Nedjelja, 16.09.2012.

Spomenik je dr. Franje Tuđmana svečano otkriven 15. rujna u Spomen-parku poginulih zrakoplovaca i branitelja na Trgu u Otoku.

Svečanost je otkrivanja spomenika započela izvođenjem himne Republike Hrvatske, a nastavila se minutom šutnje za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i sve poginule branitelje. Nakon toga uslijedio je govor gradonačelnika Grada Otoka Josipa Šarića u kojem je najprije pozdravio obitelji poginulih branitelja, a potom uvažene goste, potpredsjednika hrvatskog Sabora Tomislava Čuljka, župana vukovarsko-srijemskog Božu Galića, saborskog zastupnika i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, saborskog zastupnika Milijana Brkića, autora spomen poprsja Krunu Bošnjaka. Gradonačelnik je istaknuo kako mjesto na kojem se otkriva spomen poprsje prvom hrvatskom predsjedniku i zapovjedniku Oružanih snaga ima svojevrsnu simboliku obzirom da se u neposrednoj blizini nalazi i spomenik sedamdesetčetvorici poginulih hrvatskih branitelja. Na inicijativu Kluba vijećnika HDZ-a postavljeno je spomen poprsje, a sve su političke stranke u Gradskom vijeću bespogovorno tu inicijativu podržale, pa gradonačelnik napominje kako je ovaj spomenik zapravo znak zajedništva. Skupu se obratio i župan Božo Galić, jedan od pokrovitelja svečanosti. Župan je naglasio kako su Otočani i Komletinčani oduvijek znali slijediti politku dr. Franje Tuđmana, a posebice onda kada ih je poveo u stvaranje i obranu hrvatske države te se prisjetio zajedništva koje je tada vladalo među hrvatskim narodom.

Poslije govora župana članovi su Udruge dramskih amatera "Josip Kosor" pročitali nekoliko ulomaka iz značajnijih govora predsjednika Tuđmana pomoću kojih smo se prisjetili osnovnih poruka koje je prvi hrvatski predsjednik u kriznim vremenima upućivao Hrvaticama i Hrvatima, od Proglasa hrvatskom narodu u povodu referenduma o samostalnosti i suverenosti RH iz 1991. godine, govora iz Knina u Povodu prve obljetnice obljetnice Oluje iz 1996. godine pa sve do govora prilikom dolaska Vlaka mira u Vukovar.

Spomen poprsje dr. Franje Tuđmana otkrio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je bio i jedan od bliskih suradnika predsjednika Tuđmana. Aktualni je predsjednik HDZ-a u svom govoru nazančio kako mu je neizrecivo zadovoljstvo i ponos što se na tako važan dan nalazi u Otoku i otkriva spomenik velikom čovjeku iza kojeg stoji veliko djelo. Sretan je i častan znak spomenik dr. Franje Tuđmana za hrvatski i slavonski Otok naglasio je Karmarko. Zapitavši se tko je taj čovjek Tuđman, ponudio je i odgovor, da je to onaj čovjek koji je sa scene, sa ekrana vremena pročitao i prepoznao znakove vremena i priliku naraštaja, predvidio događaje, onaj koji je izgovarao riječi kao što su samostalna, suverena, neovisna, prosperitetna, europska Hrvatska, onaj čovjek koji je znao da se za Hrvatsku mora izboriti kako mukotrpnim razgovorima s moćnicima svih vrsta, ali ponajprije vlastitim snagama u otvorenom obrambenom ratu. Ovaj spomenik završio je Karamarko čuvat će naše sjećanje i bit će poput zrcala u kojeg ćemo gledati lice naše osobne i zajedničke povijesti.

Otočki župnik Antun Knežević i komletinački župnik Ivan Bešlić blagoslovili su spomen poprsje dr. Franje Tuđmana i izmolili prigodne molitve.Svečanost je završena pjesmom "Bože čuvaj Hrvatsku" koju su izveli članovi Gradskog zbora.

Nakon otkrivanja spomenika uslijedio je bogat kulturno umjetnički program na kojem su nastupili: KUD "Josip Lovretić" Otok, KUD "Filipovčice" Komletinci, KUD "Sveta Kata" Grude, BiH, klapa "Sveti Luka" Otok kod Sinja, otočki tamburaši "Zlatno klasje", Ilija i Marko Begić, Derventa, BiH, bać Roka i did Tunja te rock sastavi "Ljuta kuća" iz Otoka kod Sinja i domaći rock sastav East Clintwood.

Tijekom dana brojnim su se gostima ali i domaćima na Trgu u Otoku predstavile vrijedne otočke udruge. SRD "Starovirac" organizirao je natjecanje u spravljanju fiša. Motoristi MK „Gospodari vjetra“ upriličili su tradicionalnu bajkersku vožnju. Udruga likovnih umjetnika „Otočki vir“ postavila je izložbu slika u parku oko fontane. Članovi Taekwonodo kluba „Otok“ demonstrirali su taekwondo vještine i samoobranu. U trenutku otkrivanja spomenika dr. Franje Tuđmana Klub uzgajivača malih kućnih ljubimaca „Roller"Otok pustio je golubove. Predstavila se i Udruga uzgajatelja crne slavonske pasmine svinja sa slavonskim kulenom i rakijom kojom su rado počastili drage goste. Udruga Gagulanke iz Komletinaca sa svojim tradicijskim proizvodima, KUD-ovi Filipovčice iz Komletinaca i "Josip Lovretić" iz Otoka. OI "Suvara" ponudio je zanimljive uradke svojih članova od štapića, šišarki i drugog koje su izrađivali prilikom brojnih logorovanja. Otočanima je radove svojih članica pokazala i Udruga Hrvatska žena „Otok“. Predstavila se i Udruga za Zaštitu potrošača "Otok" te Udruga "Sv. Vinka Paulskog" Hrvatske konferencija s sv. Antuna "Otok".

Jelena Zovak
Povratak na prethodnu stranicu