gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

ODRŽANO PREDAVANJE „PSIHOLOŠKI I PRVATNI ASPEKTI NASILJA U OBITELJI"
Utorak, 25.09.2012.

U suradnji sa Udrugom Hrvatska žena „Otok“ u Otoku je 17. rujna održano predavanje „Psihološki i pravni aspekti nasilja u obitelji“ za sve zainteresirane građane. Predavanje su održale pravnica Obiteljskog centra Tomislava Kolarević-Miladinović i psihologinja Ružica Branković s ciljem rušenja mitova o nasilju nad ženama, informiranju o psihološkim aspektima zlostavljanja koja mogu pomoći i žrtvi i nasilniku te o pravnim aspektima nasilja.
Ljepota žene i međuljudskih odnosa često je narušena nekim oblikom nasilja. Razlozi ostanka žrtve u nasilnom odnosu su socijalne i psihološke naravi. Jedan od najpogubnijih mitova o nasilju je da glavni razlozi proizlaze iz osobina ličnosti žrtve. Raširena su vjerovanja da žrtva izborom nekog drugog ponašanja može spriječiti nasilje. Ovo vjerovanje najpogubnije je za žrtvu jer joj otežava izlazak iz nasilnog odnosa. Zbog prirode nasilnog odnosa u kojem se izmjenjuju faza nasilja u kojoj moć ima zlostavljač i faza kajanja u kojoj privid moći ima žrtva vrlo je teško izaći iz tzv. kruga zlostavljanja. Žena trpi udarce, uvrede, ponižavanje, degradiranja vlastitog dostojanstva i integriteta nakon čega nastupa smirivanje zlostavljača, eventualne isprike i kajanje, ali nakon određenog vremena sve se ponovi. Žrtve često doživljavaju nerazumijevanje, ignoriranje, a ponekad i osudu okoline. Često im je uništeno samopoštovanje i samopouzdanje te i same počinju vjerovati „da s njom nešto nije u redu“. Nasilje nije prisila i dio ličnosti nasilnika ni odgovornost žrtve nego izbor ponašanja. Ono je naučeno tijekom odgoja i odrastanja i kao takvo podložno je promjenama. U ovom začaranom krugu potrebna je pomoć i žrtvi i nasilniku.
22. rujna 1999. na Općinskom sudu u Zagrebu su ubijene tri žene tijekom brakorazvodne parnice: Gordana Oraškić, odvjetnica Hajra Prohić i sutkinja Ljiljan Hvalec tijekom brakorazvodne parnice. Hrvatski sabor proglasio je taj dan Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prijedlog Vlade 2004. godine.
Marija Čepo

Povratak na prethodnu stranicu