gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

Izjava gradonačelnika Šarića o zapošljavanju na lokalnoj razini (u Gradu Otoku) u Republici Hrvatskoj tijekom gospodarske krize objavljenog u dokumentu Instituta za javne financije i Večernjem listu
Subota, 03.11.2012.

 

 

U kolumni objavljenoj u Večernjem listu od 27. listopada 2012. Grad Otok je naveden na naslovnici lista u kontekstu podnaslova Lokalne vlasti nisu štedjele, Unatoč krizi zaposlili čak 5350 novih činovnika.


Osnova ovakvih razmišljanja je dokument Zapošljavanje na lokalnoj razini u Republici Hrvatskoj tijekom gospodarske krize, autora Josipa Franića, iz Instituta za javne financije. U navedenom dokumentu na stranici 5. u Tablici 4. Županije, gradovi i općine s najvećim povećanjima/smanjenjima ukupnog broja zaposlenih nakon pojave gospodarske krize navodi se među gradovima i Otok s podatkom da je od 2007. do 2011. u Gradu Otoku broj zaposlenih sa 10 povećan na 60.
Nejasne, nepotpune i neargumentirane podatke navedene u kolumni Zapošljavanje na lokalnoj razini u Republici Hrvatskoj tijekom gospodarske krize, autora Josipa Franića, iz Instituta za javne financije, koristila je novinarka odnosno novinar Večernjeg lista na 2. i 3. strani od 27. listopada 2012. stavljajući Grad Otok u negativan kontekst Lokalnih vlasti koje su u krizi na plaće potrošili milijarde kuna.


Grad Otok je stavljen na javnu listu srama iz razloga što provodi program Javnih radova u Republici Hrvatskoj u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i što provodi program pomoći u kući starijim osobama u suradnji sa Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti odnosno Ministarstvom socijalne politike i mladih. Grad Otok ima ukupno 14 zaposlenika uključujući gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika koji svoju dužnost obnašaju profesionalno.
Ključna je informacija da nisu službenici odnosno činovnici osobe koje rade u javnim radovima i provode program pomoć u kući starijim osobama.
Nažalost, nigdje nije objavljen znanstveni podatak koliko je
izgrađeno gospodarskih zona u Republici Hrvatskoj i koliko je u njima zapošljeno novih djelatnika, a što se reflektira na gradske i državne prihode. Isto tako brojni su kapitalni projekti realizirani zahvaljujući djelatnicima gradske uprave.
Primjerice u Gradu Otoku je u novoizgrađenoj Poduzetničkoj zoni samo tijekom 2011. godine izgrađena nova tvornica za preradu drveta Furnir Otok u kojoj je zaposleno 100 novih radnika.


S ciljem doprinosa realnoj znanstvenoj analizi spomenute tematike i potpunog informiranja građana u privitku dajemo tabelarni pregled zapošljavanja od 2007. do 2011. godine.

 

 

S poštovanjem,

GRADONAČELNIK
Josip Šarić, dipl. ing.

Povratak na prethodnu stranicu