gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

ŠTO GAGULANI ZNAJU O GLAGOLJICI
Ponedjeljak, 19.11.2012.

Učenici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Komletinci gostovali su na Danima otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima 14. studenog 2012. godine i pokazali svoje znanje i umijeće na temu Što Gagulani znaju o glagoljici. Učiteljice Marija Rukavina i Katica Novoselac pripremile su učenike 7. razreda (Katarina Čović, Tea Gutić, Daniel Čelebić, Marta Novoselac, Katarina Tominac i Bosiljko Šimić) koji su održali predavanje o glagoljici kao pismu, glagoljici u Hrvatskoj i u Slavoniji , a posebno u Komletincima. Predavanje je bilo rezultat njihovog istraživanja i učenja na satima povijesti i hrvatskog jezika tijekom dvije godine i popraćeno zanimljivim plakatima, predmetima i računalnom prezentacijom.
Veći dio izlaganja bio je posvećen aktualizaciji glagoljice u današnje vrijeme, tj. načinu na koji Komletinčani danas koriste glagoljicu. Zato su se učenicima pridružili i predsjednik DVD – a „Komletinci“ g. Josip Jurić i predstavnice Udruge žena Gagulanke gđa Anica Novoselac i gđa Marija Pauković. Oni su pričali o uporabi glagoljskog pisma u nazivu svog društva i udruge te glagoljici kao motivu ručnog rada. Učenici su pokazali kako se glagoljskom baštinom koristi škola i predstavili publici grb Eko – škole i platnenu vrećicu osmišljenu u sklopu jednog eko – projekta.
Učenicima 7. razreda pridružili su se i Štokavčići – Gagulančići naše škole (Marko Galić, Adrian Beli, Hrvoje Piperković, Laura Butković, Luka Varga i Luka Gogoljak) s učiteljicom Marijom Čorić. Oni su gagulali po komletinački govoreći odabrane stihove komletinačkom ikavicom i pobrali veliki pljesak. Nakon predavanja i izlaganja, svi su mogli razgledati prostorije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima i od dr. Anice Bilić čuti što je HAZU i kako se postaje akademik. Nakon predavanja kušali smo „glagoljičku“ tortu koju su napravili učenici srednje obrtničke škole iz Vinkovaca. Bio je to zanimljiv dan, lijepo iskustvo i dobar osjećaj, makar na kratko, biti dio Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – krovne kulturne i znanstvene institucije hrvatskog naroda.


                                                                                             Katica Novoselac

Povratak na prethodnu stranicu