gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

Obilježena 21. obljetnica pogibije branitelja Komletinaca
Srijeda, 05.12.2012.

U Komletincima je 4. prosinca obilježena 21. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade, 109. vinkovačke brigade, 11. domobranske pukovnije, 3. i 5. gardijske brigade, Ministarstva unutarnjih poslova i postrojbe HOS-a.
Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na mjestima pogibije branitelja.


Komemoracijski je program na središnjem komletinačkom trgu kod spomenika braniteljima započeo hrvatskom himnom i minutom šutnje za sve poginule branitelje te polaganjem vijenaca. Vijence su položile i svijeće zapalile obitelji poginulih i nestalih branitelja na Komletinačkom bojištu iz Komletinaca i susjednih mjesta te iz Bjelovarsko-bilogorske županije, izaslanik ministra obrane RH i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadir Siniša Jurković, izaslanik ministra branitelja RH Dinko Mikulić, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem, izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa zamjenikom župana Alenom Baščevanom, predstavnici Grada Otoka i Vijeća mjesnog odbora Komletinci, zamjenica gradonačelnika Bjelovara Đurđica Ištef Benšić, Koordinacija braniteljskih udruga iz Bjelovara, predstavnici Grada Čazme, pripadnici Zapovjedništva Operativne grupe Vukovar,  Zapovjedništvo 109. brigade HV-a i 11. Domobranske pukovnije, pripadnici 105. brigade HV, pripadnici HOS-a Vukovarsko-srijemske županije, Udruga hrvatski ratni veterani Bjelovar i Udruga hrvatskih dragovoljaca Grada Bjelovara i Koordinacija udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata Grada Otoka.
Molitvu je za pokoj duša poginulih hrvatskih branitelja predvodio župnik župe Nijemci Miro Tomas. Misa zadušnica za poginule je branitelje služena nakon završetka programa u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

U ime Grada Otoka i Mjesnog odbora Komletinci skupu se obratio otočki gradonačelnik Josip Šarić koji je pozdravio sve okupljene, izrazio zahvalnost za žrtvu poginulih branitelja te istaknuo kako  je ovo područje ostalo obranjeno zahvaljujući dolasku pripadnika 105. bjelovarske brigade, pripadnicima HOS-a te svim ostalim dragovoljcima. Prisutne je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Bjelovara Đurđica Ištef Benšić. Skupu se obratio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji se posebno zahvalio obiteljima žrtava, upravo onima koji su odgojili takve sinove da vole svoj dom i domovinu. Govorio je i zamjenik župana Bjelvarsko-bilogorske županije Alen Baščevan. Sjećanja na teške ratne dane bosutske bojišnice prizvao je i ratni zapovjednik 105. bjelovarske brigade Stjepan Ivanić te Jakov Milanović, zapovjednik 2. bojne 109. brigade HV-a. Posebno je dirljiv govor imao general Vinko Vrbanac, zapovjednik Operativne grupe Vukovar koji je u to vrijeme bio nadređen svim brigadama na ovoj bojšnici. Izaslanik je ministra obrane RH i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadir Siniša Jurković istaknuo kako je nakon potpunog uništenja Vukovara ista je sudbina trebala zadesiti i Vinkovce međutim agresorovu naumu ispriječili su se Komletinci i njegovi branitelji, a hrabrost, odlučnost i ponos zaustavili su nadmoćnijeg neprijatelja.


Da mladi naraštaji s ljubavlju uče o Domovinskom ratu, pokazali su i komletinački osnovnoškolci koji su izveli prigodni program, čime je završeno obilježavanje 21. obljetnice pogibije branitelja Komletinaca.
 
                                                                                                    Jelena Zovak
 
 
Povratak na prethodnu stranicu