gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

TRADICIONALNO OBILJEŽEN DAN MIMOZA
Srijeda, 23.01.2013.

U organizaciji Udruge „Hrvatska žena“ Otok 23. siječnja 2013. tradicionalno je obilježen Dan mimoza koji je prije nekoliko godina od strane Hrvatskog Sabora usvojen kao Nacionalni dan borbe protiv raka materničnog vrata. Prodaji mimoza u središtu Otoka pridružili su se brojni građani.

Rak vrata maternice može se spriječiti da nikada ne nastane jer je njegov uzrok poznat. Humani papiloma virus ili skraćeno HPV je spolno prenosiva bolest koja se u gotovo 100% slučajeva povezuje s rakom materničnog vrata. Istraživanja su pokazala da je 2006. g. u Hrvatskoj 16,5 % djevojčica te čak 28,6% dječaka imalo spolne odnose prije šesnaeste godine života. Vjerujemo da statistika ni danas nije bitno drugačija. Ako se izuzmu svi dugi negativni učinci ovako ranog stupanja u spolne odnose ( neželjene trudnoće, prekidi neželjenih trudnoća, smanjenje fertilne sposobnosti u kasnijoj dobi, abnormalnosti u papa testu, psihičke posljedice), važno je znati da spolni odnosi nose rizik od prijenosa uzročnika raka materničnog vrata. Upravo zato je cijepljenje preporučljivo u vrlo mladoj životnoj dobi da se prije stupanja u spolne odnose razvije imunitet na najučestalije i najopasnije tipove HPV-a.

Rak vrata maternice i kad se razvije, kao i sve druge tipove raka, važno je otkriti na vrijeme, odnosno u ranoj fazi. Srećom postoji vrlo jednostavan, brz, jeftih i točan test, PAPA test, koji otkriva nenormalnosti stanica i prije nego li postanu maligne. Krajem prošle godine Ministarstvo zdravlja pokrenulo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojemu je cilj smanjiti broj oboljelih žena i smrtnost od te zloćudne bolesti. Do sada je upućeno oko 100.000 poziva ženama od 25 do 64 godine na preventivni pregled odnosno PAPA test.

Poruka je ove akcije da naučite sve što možete i pitate svog liječnika da vam objasni sve pojedinosti. Zaštitite se od bolesti koju uzrokuje HPV i odlazite redovno na ginekološke preglede s PAPA testom.

Sve o aktivnostima Udruge "Hrvatska žena" Otok možete pogledati OVDJE.
Povratak na prethodnu stranicu