gospodarska zona
prostorni plan
program ukupnog razvoja
kalendar dogadjanja
foto galerije
otocki list
otocko proljece
otocki virovi
suvara
spot suvara
turistička zajednica
početna
kontakt

PREDSTAVNICI OPĆINE USORA POSJETILI OTOK
Ponedjeljak, 11.02.2013.

Gradonačelnik Šarić danas je sa svojim suradnicima ugostio predstavnike bosanskohercegovačke općine Usora, općine smještene između Doboja i Tešnja. U pozdravnoj je riječi otočki gradonačelnik ukratko predstavio Otok te je istaknuo kako s mudrošću i pameću treba iskorištavati sve mogućnosti za razvoj, a upravo je potencijal razvoja i ova prekogranična suradnja u budućnosti, na što naglasak stavlja i razvojna politika Europske unije.

Ilija Nikić, općinski načelnik Usore, zahvalio se na srdačnoj dobrodošlici u kojoj je prepoznao i poveznice s mentalitetom stanovnika mjesta iz kojega dolazi. Načelnik Nikić istaknuo je kako je puno razloga i želje za suradnjom s gradom Otokom. Naime, općina Usora je na samom početku uređenja prostornog i urbanističkog plana, a posjeduje i malu gospodarsku zonu. Kao najveći je problem stanovnika Usore načelnik Nikić naglasio nezaposlenost i iseljavanje, a statistike pokazuju kako čak oko 3000 stanovnika Usore živi i radi na nekim drugim mjestima. Sadašnje si je vodstvo općine kao misiju zacrtalo stvaranje zdrave i povoljne klime kako bi se mladi zadržali na tim prostorima. Puno je potencijala za razvoj upravo u mladim ljudima koji su na studijima u Bosni i u Hrvatskoj. Goste je pozdravio i zamjenik otočkog gradonačelnika Zvonimir Pućo koji je rekao da je uvijek lijepo prolaziti mjestima u Bosni i Hercegovini u kojima se može susresti Hrvate kojih u Usori ima čak 95%. Grad Otok je prošao sve administrativne poslove koje čekaju općinu Usora i u tom pogledu može dati svoju veliku podršku i pomoć. Gradonačelnik Šarić i predsjednica  Marija Čolaković predstavili su i Lokalnu akcijsku grupu „Bosutska niz“ kroz koju se također otvara mogućnost suradnje i kandidiranja  prekograničnih projekata u pretpristupnim fondovima Europske unije.

Gosti su iz Usore imali nekoliko pitanja o dosadašnjim iskustvima s iskorištavanjem pretpristupnih fondova EU, ali su iznijeli i neke svoje ideje za moguću suradnju grada Otoka i njihove općine pa je, prema tome, dogovoren i sljedeći susret.

Nakon tog su radnog sastanka gosti iz Usore mogli vidjeti i otočku poduzetničku zonu koja je svakako primjer dobrog gospodarenja.
Povratak na prethodnu stranicu